Veljko Lazić

Proces traženja nestalih vratiti u nadležnost entiteta

  • 26.12.2018. 14:52

Predsjedništvo Reubličke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nezadovoljno je procesom traženja nestalih Srba u BiH, zbog čega će tražiti da ovaj proces bude vraćen u nadležnost entiteta, saopštio je zamjenik predsjednika ove organizacije Veljko Lazić.

Nakon proširene sjednice Predsjedništva Republičke organizacije u Banjaluci, Lazić je novinarima rekao da će Republička organizacija ovakav zahtjev uputiti čim bude formiran novi Savjet ministara.

"Naša delegacija tražiće prijem kod predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako bi vidjeli način da se depolitizuje Institut za nestala lica BiH", istakao je Lazić.

Lazić je napomenuo da u 2018. godini nije pronađeno niti identifikovano nijedno tijelo srpske nacionalnosti, dok Republika Srpska još traga za 1.662 nestala srpska borca i civila iz proteklog rata.

Prema njegovim riječima, porodice poginulih posebno su nezadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH od čijeg formiranja, 2008. godine, ništa nije urađeno da se ubrza proces traženja nestalih Srba.

"Koliko je do sada Institut za nestala lica BiH uradio po ovom pitanju mi nećemo ni za 100 godina pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih kako bi porodice našle smiraj i mogle ih sahraniti", napomenuo je Lazić.

On je rekao da je na sjednici Predsjedništva Republičke organizacije bilo govora o potrebi donošenja uredbe o stambenom zbrinjavanju za 2019. godinu, te zapošljavanju djece poginulih boraca u Republici Srpskoj putem Akcionih planova na nivou Vlade Republike Srpske.

"Ove godine trebamo kroz tri komponente - samozapošljavanje djece poginulih boraca, zapošljavanje kod poslodavaca i pripravnički staž sa visokom stručnom spremom, da zaposlimo 373 djece iz ove kategorije", naveo je Lazić.

Lazić je rekao da je na sjednici zatraženo da bude produžen rok za podnošenje zahtjeva za nematerijalnu štetu.

Na pitanje novinara da prokomentariše dešavanja na Trgu Krajine u Banjaluci u vezi sa okupljanjima grupe "Pravda za Davida" i jučerašnje akcije policije, Lazić je rekao da slučaj "Dragičević" treba vratiti u institucije Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, kada se ovaj slučaj vrati u institucije, onda treba zahtijevati od institucija da urade svoj posao.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je potrebno na sto vratiti reformu policije, Lazić je poručio da će Policija Srpske ostati dok je Republike Srpske.

"Ranijih godina bilo je dosta problema oko ostanka Policije Republike Srpske, ali se Republika Srpska izborila za opstanak svoje policije", napomenuo je Lazić.

Тагови: