Radovan Višković

Problem raspodjele sredstava od PDV-a iznijeti pred međunarodnu zajednicu

  • 10.02.2020. 15:52

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će pred međunarodnu zajednicu iznijeti problem raspodjele sredstava od PDV-a kojim je Federacija BiH već oštetila Srpsku za 50 miliona maraka.

"Oni sve vrijeme troše naša sredstava koja ni po čemu njima ne pripadaju", rekao je Višković.

On je naveo da će to biti tema razgovara na skupu u srijedu i četvrtak, 12. i 13. februara, u Etno selu Stanišići kod Bijeljine sa predstavnicima EU, Evropske komisije, ambasadorima, članovima Savjeta ministara i vlada Republike Srpske i FBiH.

"Veoma je značajno da problem sa Federacijom što prije riješimo, jer samo u 2018. i 2019. godini budžet Republike Srpske je po tom osnovu, što nisu htjeli da glasaju za nove koeficijente raspodjele, oštećen za skoro 50 miliona maraka", istakao je Višković.

Ocjenjujući da su to velika sredstva za budžet Republike Srpske, premijer Srpske je poručio da problem ne može trajati u nedogled.

"Јa sam spreman za razgovor i dogovor, Republika Srpska je iscrpila sve argumete i pružila ruku pomirenja, čak smo prihvatili poravnanje koje su iz Federacije poslali, od tri modela prihvatili smo jedan, ali na kraju im ni to nije bilo zadovoljavajuće", naveo je Višković.

Ukazujući na ogromnu štetu koju zbog toga trpi budžet Republike Srpske, on je rekao da je zadnji usaglašeni koeficijent raspodjele poreza 32,19, a januarska raspodjela trebala je biti po koeficijentu 32,64.

"To su značajna sredstva koja Republika Srpska ne dobija u budžet i mi to nećemo moći da trpimo u nedogled", poručio je Višković.

On je dodao da je kraj februara krajnji rok za rješavanje ovog problema koji traje već godinu i po dana.

"Ako Federacija ima prigovor na izračun tih koeficijenata kod Uprave za indirektno oporezivanje neka to riješe s njima, ali sigurno neće moći dalje na ovakav način nanositi štetu budžetu Republike Srpske", naveo je Višković.

On je rekao da će o problemu obavijestiti međunarodnu zajednicu, a ukoliko ne bude bilo dogovora ići će se i na varijantu lične tužbe protiv ministra finansija FBiH.

"Ona je ta koja ne glasa, prema tome ona će morati na sudu da objasni iz kog razloga ne želi da glasa", zaključio je Višković.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)