Zahtjev smatraju apsolutno neprihvatljivim

Privrednici traže hitan sastanak zbog predloženog poskupljenja struje

  • 26.12.2018. 09:51

Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, resornim ministrima i generalnom direktoru "Elektroprivrede Republike Srpske" inicijativu za hitan sastanak zbog predloženog poskupljenja električne energije u Srpskoj, koje smatraju apsolutno neprihvatljivim.

"Privredna komora Republike Srpske suočena je sa velikim brojem reagovanja privrednika na informaciju o prijedlogu poskupljenja električne energije u Republici Srpskoj, kao i sa zahtjevima za hitno djelovanje prema nadležnima u vezi sa ovim prijedlogom", saopšteno je iz Komore. 

Oni naglašavaju da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti sa prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, koji je definisan kao "povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske s ciljem povećanja plata". 

"Povećanje cijene električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59 odsto do 16,92 odsto u zavisnosti od kategorije potrošnje nesumnjivo će negativno uticati na konkurentnost naše privrede jer je upravo dosadašnja cijena predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja", smatraju u Komori. 

Oni tvrde da će mjere poskupljenja anulirati efekte drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u Republici Srpskoj, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka privrede u Srpskoj. 

"Značajno je naglasiti da se povećanjem cijene električne energije šalje negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog dosadašnje cijene električne energije, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u Republici Srpskoj, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja", ocijenili su u Komori. 

Oni ističu da je do kraja ove godine ostalo još nekoliko dana i da su privrednici završili planove i projekcije koji ne sadrže stavke o povećanju troškova za električnu energiju. 

"Stoga, nenajavljeno poskupljenje, i to već od 1. januara, može za rezultat imati dalekosežne negativne refleksije na poslovanje i poslovne odluke privrednih subjekata, njihove ugovorne odnose i planove, zbog čega insistiramo na organizovanju hitnog sastanka na kojem bi se sagledale ovde ukratko izložene posljedice i nastojalo pronaći povoljnije rješenje", poručuju iz Komore.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм