Cilj povećanje plata

Privrednici pozdravljaju novi zakon o podsticajima

  • 26.05.2019. 19:19

Vladina ideja o podsticajima za privrednike ima našu, a nadamo se, i podršku parlamentaraca - poručuju poslodavci iz Republike Srpske. Privrednici koji daju veće plate radnicima od prvog jula će moći da računaju na direktnu pomoć Vlade kod plaćanja poreza i doprinosa - ako bude usvojen Prijedlog zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

"U svakom slučaju, radi se o zakonu koji će omogućiti rast plata u Republici Srpskoj. Na ovaj način ćemo se boriti protiv neformalne ekonomije u Republici Srpskoj. U ovom trenutku, ovo je sasvim zadovoljavajući korak koji omogućava stabilnost sistema socijalne zaštite, i rast naše ekonomije," rekao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Pravo na podsticaje će imati privredna društva i samostalni preduzetnici iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga, čije je sjedište u Srpskoj. Marinko Umićević, direktor Tvornice obuće "Bema" smatra da se radi o dobrom zakonskom rješenju, ali Vladi spočitava to što češće ne pita privrednike za mišljenje.

"Ova odluka Vlade je dobra, mada - kada bi se mogle kvartalno te pare vraćati, bilo bi to daleko bolje, kad će nova godina, treba to dočekati. Ali u svakom slučaju pozdravljam, vidi se da se Vlada trudi. Ne znam zašto Vlada izbjegava sastanak sa privrednicima. Mi smo nekad znali da odemo u Privrednu komoru, nas 50-60 većih privrednika - više ljudi više zna," kaže Marinko Umićević, tehnički direktor Tvornice obuće "Bema".

Iz Vlade poručuju da ovim zakonom žele da stvore uslove za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija, privredni rast i zapošljavanje. U Ministarstvu privrede i preduzetništva pojašnjavaju kako će se dijeliti podsticaji.

"Ako je početni iznos viši od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti 70 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate. Ako je početni iznos plate radnika viši od najniže plate u Srpskoj, odnosno 450 KM, ali ne veći od 550 KM, privredni subjekt ostvaruje pravo na novčana sredstva u iznosu koji odgovara vrijednosti od 30 odsto plaćenih doprinosa na povećanje plate," naveli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Osim što će davati podsticaje, Vlada planira da ih konačno sve pobroji i evidentira. Novim zakonom je predviđen i jedinstveni registar svih sredstava, koja se dodjeljuju na republičkom i lokalnom nivou.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!