Za program ekonomskih reformi

Privredna komora Vladi dostavila prijedlog mjera

  • 17.09.2019. 10:37

Privredna komora Republike Srpske dostavila je Vladi Srpske prijedlog mjera čiji je cilj zaustavljanje negativnih trendova poslovanja i stvaranje uslova za rast i razvoj privrede.

Te mjere podrazumijevaju jačanje konkurentnosti privrede Srpske - stavljanje javnih preduzeća u funkciju razvoja privrede i društva u cjelini, reformu i modernizovanje javne uprave, te intenziviranje socijalnog dijaloga svih partnera, navedeno je u radnom materijalu prijedloga programa ekonomskih reformi 2020-2022. godine.

U dokumentu je istaknuto da su aktuelni trendovi poslovanja u Republici Srpskoj posljedica niske konkurentnosti privrede Srpske i ti trendovi moraju biti promijenjeni da bi bili stvoreni uslovi za rast obima proizvodnje u industriji, rast svih parametara spoljnotrgovinske razmjene, investicija i zaposlenosti, što će na kraju rezultirati i rastom BDP-a sa povaćanim učešćem industrije u njemu.

Privredni subjekti u ovoj godini su poslovali u otežanim uslovima i okolnostima smanjene privredne aktivnosti, budući da su u domaćoj privredi već od kraja prošle godine i tokom svih mjeseci i kvartala ove godine zabilježeni negativni trendovi, navedeno je u radnom materijalu.

Privredna komora navela je podatke prema kojima je industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u periodu januar-juli ove godine smanjena za 13,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je zaposlenost u industriji ostala na istom nivou.

Evidentiran je i negativan trend spoljnotrgovinske aktivnosti, gdje je usljed smanjene tražnje iz inostranstva smanjen ukupan obim razmjene za oko šest odsto.

Izvoz tokom cijele godine ima tendenciju pada, koji je za period od sedam mjeseci iznosio jedan odsto, a najveći pad zabiljižen je u prva dva mjeseca i bio je blizu četiri procenta.

I domaća tražnja imala je negativan predznak, te je izvoz u periodu januar-juli ove godine manji za 9,3 odsto.

Na drugoj strani evidentan je rast prosječne plate poslije oporezivanja /neto plata/, koja je u periodu januar-juli iznosila 899 KM i realno je veća za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Privredne komore su ukazali da ova činjenica dodatno otežava poslovanje privrede, budući da se usljed smanjene privredne aktivnosti i odliva radne snage zapošljava nekompetentan i nedovoljno edukovan kadar, što iziskuje dodatne troškove obuke i zapošljavanja ovakvih profila.

Тагови: