Na naplatu stigla presuda od 98 hiljada maraka

Privatna tužba blokirala račun Kozarske Dubice

  • 23.10.2018. 19:22

Privatna tužba, i to radnika opštine, blokirala je dubički budžet. Na naplatu je stigla presuda od 98 hiljada maraka iz 2012. godine koja je stavila katanac na opštinsku kasu. Riječ je o neisplaćenim naknadama za dodatni nadzor putarskih radova. 

U lokalnoj zajednici, koja već grca u dugovima, hvataju se za glavu.  

"Zbog toga pate socijalni slučajevi, nećemo uspjeti podijeliti platu, stoji sve na stendbaju, imamo veliki problem sa socijalnim kategorijama koje su ugrožene - prevoz djeci, jednokratne novčane pomoći bolesnicima", kaže Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Da je ovo jedina tužba možda bi se rješenje lako pronašlo. Samo ove godine na naplatu ih je došlo sedam iz perioda kada Reljić nije bio načelnik. Kaže da takva situacija nije zabilježena i da je situacija finansijski nemoguća. Zato je okupio radnike opštine i predstavnike sindikata javnih preduzeća da im lično kaže kakva je situcija. Podršku, makar svojih radnika, zasad ima. 
 
Normalno da su ljudi nezadovoljni ali tračak nade je borba načelnika i sindikata da se privremeno deblokira račun.  Zajedno rame uz rame podržavamo aktivnosti načelnika u tim pristiglim tužbama. On nije kriv za ovu situaciju, to su tužbe iz prethodnog perioda", rekao je Željko Burazor, predsjednik Sindikata opštinske uprave Kozarska Dubica.

Lokalna uprava je kontaktirala Vladu Srpske, a dopis su poslali i sindikalci. Nadaju se pomoći i zajedničkom rješenju problema. Neće biti lako, kaže još načelnik, jer Vlada nema zakonskog osnova da finansira tekuću likvidnost lokalnih budžeta. 

"Ja ću kao načelnik opštine tražiti od sljedećeg saziva NS RS da se zaštite lokalne zajednice koje će na ovaj način biti poptuno uništene i devastirane jer su ovo problemi koji su se taložili godinama i koji prevazilaze mogućnosti lokalnog načelnika da riješi ovaj problem", kaže Reljić. 

Po osnovu ranijih tužbi, milion maraka opštinskih para već je "zarobljeno" na računu, a 400 hiljada je isplaćeno. Dubica je godinama na spisku najzaduženijih opština u Srpskoj. Trenutno ta lokalna zajednica ima 27 miliona maraka kredita, tužbi i neplaćenih računa. Budžet je sedam miliona i 600 hiljada. 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.