1na1: Nenad Stevandić

Priroda je nepredvidiva, ali država može da spriječi velike katastrofe

  • 14.05.2019. 22:24

"Niko ne može da predvidi i preduprijedi sve moguće elementarne nepogode, ali odgovornim radom mogu se spriječiti velike katastrofe," rekao je Nenad  Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu bh. parlamenta i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Gostujući u emisiji “1 na 1”, kod Marina Marinkovića, Stevandić, je pojasnio da je priroda nepredvidiva, te da je najvažnije da institucije koje se bave prevencijom spriječe katastrofe - da ne bude strujnih udara, raspada elektro sistema, da se desi da ne rade bolnice, da nema radio veze između ugroženih područja i slično.

"Nikad niko neće moći spriječiti da neka bujica uđe u kuće, ali što država može uradi. Može da spriječi velike vodotoke da ne naprave velike katastrofe - zaraze, onesposobljavanje saobraćaja, blokade bolnica, kao što smo imali 2014. godine. Možda je Doboj najbolji primjer, te kritične tačke koje su sanirane sada su omogućile da nema poplava, dok su u Usori i Doboj Jugu, u FBiH, gdje nije započeta nikakava gradnja nakon 2014. ponovo velike poplave," rekao je Stevandić.

On dodaje da su su izvučene mnoge pouke iz 2014. godine, te da je puno urađeno, i u Bijeljini i u Doboju, ali da sve nije završeno. 

"Počeli smo da radimo planiranom dinamikom, u Doboju su riješene neuralgične tačke i sve je puno bolje nego 2014. godine, i u Kozarskoj Dubici, Derventi, rađeni su nasipi. Činjenica je da su sada manje štete koje su nastale nego 2014. Nesporno je da je nastalo mnogo šteta, čovjeka koga je poplavilo, njega je poplavilo 100 odsto. Znači moramo reagovati i prema tom pojedinačnom slučaju, ali najvažnije je da se spriječi sistemsko ugrožavnaje javnih institucija,elektrodistribucije, komunikacije, sistema zdravstva, policije, bezbjednosti građana... Mislim da se, za sada, uspjelo u tome," rekao je Stevandić.

On pojašnjava da se u proteklom periodu mnogo radilo.

"Prije sedam dana je Bočac počeo da ispušta vodu i imamo mnogo bolju situaciju nego 2014.godine, dočekao je vodni talas sa mnogo praznijim koritom. Ispuštanje vode iz akumulacije mnogo lakše se podnosi. Dakle, nije da se nije radilo. Problem je što niko ne može da bude toliko moćan da kaže da je jači od prirode. Priroda je najmoćnija, a na nama je da uradimo sve ono što možemo. Kada ne uradite ono što možete, to treba kažnjavati. Kad uradite sve što je u vašoj moći onda ste  ispunili svoju dužnosti," kaže Stevandić.

Osvrćući se na neformiranje Savjeta ministara BiH Stevandić je naveo da su u oktobru prošle godine bili izbori i da se zna ko je pobjedio na njima.

"Ako nekome ko je pobjedio na izborima nedozvoljavata da zauzme funkcije, ko je kriv. Kriv je onaj ko krši zakon. Činjenica je da su Vlada Republike Srpske, Skupština, predsjednik Republike, srpski član Predsjedništva BiH, apsolutno ispoštovali sve, i moralne i zakonske uslove, da bi koheziono djelovali u BiH. To govorim zato što stalno postoji propaganda da je Republika Srpska nešto kriva. Ne, Republika Srpske ništa nije kriva i od onih koji su krivi treba sve danalaplatimo. I prevelike plate, koje mi tamo imamo. To treba da plate Bakir Izetbegović, Šefik
Džaferović i Željko Komšić, koji nam ne daju da radimo" kaže Stevandić.

On je dodao da Republika Srpska sada u BiH ima ozbiljnu reprezentaciju, u kojoj nema pukotina.

Gostovanje Stevandića u emisiji "1na1", u kojoj govorio i o tome kako zadržati mlade u Republici Srpskoj, formiranju vlasti, opoziciji i izbornoj skupštini Ujedinjene Srpske, pogledajte u prilogu ATV-a.