Vjekoslav Petričević

Prioriteti za ovu godinu povećanje plata radnika u realnom sektoru

  • 08.04.2019. 09:54

Ministar privrede i preduzetništva Republike Spske Vjekoslav Petričević rekao je da su prioriteti za ovu godinu povećanje plata radnika u realnom sektoru, te poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Srpske.

Petričević je israkao da resorno ministarstvo nastoji putem izmjene Zakona o doprinosima u nekoliko koraka da razradi model da povećanje plata u jednoj godini posredno dovede do smanjenja opterećenja rada, stimulišući na taj način povećanje plata u realnom sektoru. 

"Smanjenje zbirne stope doprinosa, vraćanje na nivo iz 2008. godine omogućiće novo, značajnije povećanje plata u realnom sektoru", rekao je Petričević za "Večernje novosti". 

Prema njegovim riječima, cilj u ovom mandatu je da plate u realnom sektoru u privredi nadmaše one u administraciji. 

On je naglasio da povećanje plata u privredi utiče na motivaciju radnika, poboljšava kupovnu moć stanovništva i zaustavlja odliv radne snage. 

"U nekoliko navrata je povećavana plata i to je pozitivno, ali to pitanje treba još kvalitetnije rješavati", naveo je Petričević. 

Govoreći o tehnološkom tazvoju, čime se poboljšava konkurentnost privrede, Petričević je naglasio da je zbog toga važno da privrednici znaju da se intenzivno radi na formiranju kreditne linije za nove tehnologije. 

Petričević je naveo da je u Srpskoj uspostavljen Registar poreskih i neporeskih davanja, da se na osnovu toga radi analiza svih neporeskih davanja, te naglasio da se zaista postavlja pitanje opravdanosti pojedinih nameta. 

On je naglasio de su u resornom ministarstvu u ovoj fazi izdvojili ona davanja koja opterećuju poslovanje, a čiji fiskalni uticaj nije velik. 

Kada je riječ o saradnji Srpske i Srbije, Petričević je naglasio da je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske usaglašeno da resorna ministarstva formiraju zajedničku radnu grupu sa zadatkom izrade prijedloga za saradnju Srbije i Srpske u oblasti podsticaja privrednog razvoja. 

"Mi smo već kroz zakonska rešenja osigurali da strani ulagač ima jednaka prava i obaveze kao domaći ulagač. U komunikaciji sa predstavnicima lokalne samouprave utvrđujemo kojom infrastrukturom raspolažu, nudimo povoljnije zemljište, besplatan industrijski prostor", rekao je Petričević.