Željka Cvijanović u Šamcu

Prioritet oživljavanje privrede

  • 15.04.2019. 19:13

Šamac je nerazvijena opština, mada protekle dvije godine nastoje da promijene tu sliku. Samo u prošloj, u infrastrukturu su uložili 1,3 miliona maraka. I ove godine će nastaviti da saniraju škole, domove, ulice, a prioritet je da ožive privredu.

„Treba nam malo proizvodnje u tom dijelu, a naglasiću poslednjih godinu i po dana ovdje je bilo oko osam miliona KM investicija u oblasti privrede,“ rekao je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac. 

Vlada Srpske u prošloj godini loklanu privredu je pomogla sa 70 hiljada maraka. U Šamac se godinama unazad iz budžeta Srpske slilo 70 miliona. Samo za sanaciju štete od poplave 40 miliona maraka. Saradnju nastavljaju. 

„Evo napravila sam, kako je načelnik rekao, da kao predsjednik Republike, iz svog budžeta, intervenišem prema još jednoj školi u Gornjoj Slatini, ali isto tako dogovorili smo da imamo i drugih važnih projekata,“ rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske. 

Za one koje je finansirala Srbija, najviše priznanje na Dan opštine otišlo je u Beograd. U školu u Šamcu uložili su milion maraka.

„Od 2014. kada je Srbija ovdje obnovila i rekonstruisala osnovnu školu, koja je ponijela ime Srbije, Srbija je do sada uložila u Srpsku 40 miliona evra,“ kaže Vladimir Nikolić, konzul Srbije.  

Sumiranje rezultata u poljoprivrednoj opštini nije moglo bez poljoprivrede. Pohvaljeni su oni koji prednjače - Zoran Lukić vratio se iz Švedske, gaji svinje i žitarice.

„Bude u nekom nivou 200 prasića, žitarica preko 200 tona. Nisam se pokajao što sam se vratio, nigdje ne sija sunce ko što sija kod kuće,“ kaže Zoran Lukić, poljoprivrednik iz Šamca. 

Da u Šamac privuku i turiste zadatak je lokalnih vlasti. Blizina graničnog prelaza i rijeke su, kažu, potencijal na tom putu.
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)