Alen Šeranić

"Prijedoru će biti obezbijeđeno 1.300 vakcina"

  • 16.04.2021. 12:28

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će za građane Prijedora biti obezbijeđeno 1.300 vakcina protiv virusa korona, koliko ih je propalo u lokalnom Domu zdravlja, kako bi bila završena vakcinacija i revakcinacija.

Šeranić je rekao da kod dobavljača stoji pomenuta količina vakcina, te da će, čim se završi procedura u vezi sa kontrolom kvaliteta, biti dopremljene u Prijedor, naglašavajući da nema razloga za zabrinutost.

- Bitno je da proces same vakcinacije i revakcinacije ne smije biti kraći od preporučenog vremena. Najoptimalnije vrijeme je od 21. do 28. dana - rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci i pozvao građane Prijedora na strpljenje.

On je odbacio informacije da će građani Prijedora biti vakcinisani nekom drugom vakcinom, istakavši da je riječ o insinuacijama.

Govoreći o istrazi o propadanju 1.300 vakcina protiv virusa korona u prijedorskom Domu zdravlja, Šeranić je istakao da je to najbolji način da javnost dobije informacije u vezi sa ovim slučajem.

"- Istragu sprovodi Tužilaštvo zajedno sa policijom i drago mi je da se na takav način rješava ovo pitanje - rekao je Šeranić.

Na pitanje da li će prihvatiti ostavku direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodana Јavora, Šeranić je rekao da je osnivač te zdravstvene ustanove grad Prijedor te da će, prema njegovim informacijama, na narednoj sjednici Skupštine grada biti raspravljano o ponuđenoj ostavci, jer su oni za to nadležni.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Okružno tužilaštvo pozvao Institut da asistira vezano za samu provjeru vakcina, u smislu njihovog stavljanja u karantin.

- Institut im je izašao u susret i kolege su bile u Prijedoru. Sa stručnog aspekta su dale instrukcije na koji način i šta se treba uraditi sa samim vakcinama i to je bio naš dio posla - naveo je Zeljković.

Zeljković je naglasio da su, u skladu sa tim, vakcine stavljene u karantin kako to propisuje i struka i one će i dalje biti predmet istraga u smislu vještačenja.

- Ono što je jako bitno je da se one ne mogu dalje koristiti do svih ostalih provjera i pribavljanja ostalih informacija - rekao je Zeljković.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor formiralo je na osnovu medijskih natpisa predmet o propadanju određene količine vakcina u ovom gradu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naložio je ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću da se pod hitno ispita zbog čega je i kako došlo do propadanja 1.300 doza vakcine "sputnjik ve", namijenjenih za revakcinaciju u Domu zdravlja u tom gradu.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slobodan Јavor ponudio je ostavku skupštinskoj većini koja ga je imenovala.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос