Prijedor: Za energetsku efikasnost bolnice pet miliona KM

  • 03.03.2021. 14:09

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je danas da će u projekat energetske efikasnosti bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor biti uloženo blizu pet miliona KM.


"Oko četiri miliona maraka koštaće energetsko opremanje centralnog bloka i milion maraka izmještanje i izgradnja nove kotlovnice", rekla je Golićeva novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem i ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinom Mitrovićem.

Prema njenim riječima, početak realizacije projekta zavisi od epidemioloških mjera.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske putem ovog ministarstva već ulagala u projekte energetske efikasnosti u Prijedoru i to u poslovnu zgradu Nacionalnog parka "Kozara" i po 550.000 KM za gimnaziju i za zgradu psihijatrije, koja se nalazi pored centralne zgrade bolnice.

Golićeva je najavila da će Vlada Republike Srpske prenijeti bez naknade na grad zemljište za razvoj nove industrijske zone u naselju Gornja Orlovača kako bi Prijedor krenuo u nove investicije.

Ona je rekla da potencijalni inostrani investitori svakodnevno dolaze gradonačelniku, jer žele da grade neke poslovne objekte i zapošljavaju.

Govoreći o auto-putu Banjaluka-Prijedor, ona je navela da je to žila kucavica privrednog i ekonomskog razvoja, da su provedene dvije javne rasprave da bi se iznašla najbolja rješenja i da je trasa povećana za kilometar i po u odnosu na prvobitno planiranu.

Ona ističe da je razlog za to smanjenje broja objekata za rušenje i sveo bi se na četiri stambena objekta, 12 pomoćnih i jedan je već srušen, od ukupno 90 na području Prijedora.

"Manja odstupanja koja ne remete dužinu auto-puta mogu se tehnički korigovati sa nosiocem izrade", rekla je Golićeva.

Ona je za ponedjeljak najavila sastanak na kojem će se razmotriti tehničko rješenje, budući da je na plan parcelacije ovog auto-puta stavljena zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas da je dobio dopise za trasu auto-puta u kojima se izražava negodovanje i nezadovoljstvo planom parcelacije.

"Današnje rješenje praktično je prevazišlo sve to probleme", rekao je Mitrović i dodao da je broj objekata predviđenih za uklanjanje zanemariv u odnosu na strateški projekat.

On je naglasio da će svima kojima imovina bude eksproprisana biti nadoknađena šteta, da niko neće biti oštećen i da će to biti sigurno na zadovoljstvo ljudi.

"Razgovarali smo i o željezničkom saobraćaju i povezivanju pruge Banjaluka – Prijedor i inicijativi za povezivanjem željeznice dalje sa Bihaćem i rekonstrukciji pruge od Bihaća ka Splitu, takozvane Unske pruge i na tome ćemo sigurno raditi", dodao je Mitrović.

On je najavio da će pokrenuti inicijativu da se riješe pitanja bezbjednosti saobraćaja na dva pružna prelaza u Prijedoru i najavio je otvaranje graničnog prelaza Novi Grad da se privremeno omogući teretni saobraćaj prema Hrvatskoj.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je od Ministarstva dobio informacije da su u najvećem dijelu riješeni problemi u vezi sa trasom auto-puta Banjaluka – Prijedor.

"Sa terena sam dobio informaciju da je ostala sporna još jedna dionica auto-puta dužine oko 100 metara, gdje je, prema navodima građana, auto-put previše blizu kuća. Dogovorili smo da je realno moguće pomjeriti taj dio, čime smatramo da će biti riješen i taj problem", dodao je Pavlović i najavio da će posjetiti građane na terenu i obrazložiti rješenje.

Gradonačelnik i ministri posjetili su prijedorsku bolnicu.