Prijedor: Potpisan sporazum o izgradnji dva kružna toka

  • 27.04.2020. 14:28

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisali su danas u tom gradu sporazum o regulisanju međusobnih odnosa na izgradnji dvije kružne raskrsnice na magistralnim putevima Prijedor-Banjaluka u Čirkin Polju i Prijedor-Novi Grad na Pećanima.

Nešić je rekao da je predviđena vrijednost ta dva kružna toka milion KM, da je obaveza "Puteva" da izabere najpovoljnijeg izvođača radova i da obezbijedi stručno-tehnički nadzor.

"Osim toga, gradonačelnika sam upoznao da smo raspisali tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za rekonstrukciju i rehabilitaciju puta Banjaluka-Prijedor u iznosu 22 miliona KM. Smatramo da je to jedna velika i kapitalna investicija koja će još brže, bolje, kvalitetnije i bezbjednije povezati Banjaluku i Prijedor", rekao je Nešić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je rekaoo da je u planu "Puteva" da urade i dio regionalnog puta prema Busnovima i da će kreditna sredstva od 200 miliona KM, za koje je ovo preduzeće apliciralo, biti raspoređeno u cijeloj Republici Srpskoj i da nijedno mjesto neće biti zaobiđeno.

"Grad Prijedor ima podršku Vlade, javnih ustanova i institucija i nastavićemo ulagati u grad Prijedor koji će imati svoje mjesto koje zaslužuje, s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih gradova u Republici Srpskoj", rekao je Nešić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su u sporazumu dotaknuta pitanja šta su obaveze grada, a šta obaveze "Puteva".

"To ćemo danas sve definisati da bi se ovaj posao mogao uraditi što prije. Grad Prijedor obavezan je riješiti imovinske odnose, projekte kružnih raskrsnica i još neke elemente i grad će u maksimalno kratkom roku završiti svoj dio posla, a onda očekujemo da će "Putevi" izvršiti svoj dio posla", naveo je Đaković.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, koji je rekao da Vlada Republike Srpske čini sve što je u njenim mogućnostima da što više sredstava uloži u rehabilitaciju i rekonstrukciju postojećih pravaca, te podsjetio da je zaključen koncesioni ugovor za izgradnju autoputa od Banjaluke do Novog Grada.

"Ovi radovi koji će biti izvedeni na kružnim raskrsnicama svakako će doprinijeti da se saobraćaj odvija bezbjednije i da protok saobraćaja bude znatno bolji. Biće unaprijeđena komunikacija, a i poslovno okruženje, odnosno, to će doprinijeti ukupnom razvoju grada Prijedora i ove regije", naglasio je Popović.