Prijedor: Nema povrijeđenih, na objektima materijalna šteta

  • 29.12.2020. 14:15

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da nema informacija da je u ovom gradu bilo povrijeđenih u zemljotresu, čiji je epicentar bio kod Petrinje u Hrvatskoj, a koji se osjetio i u gradu na Sani, ali da je na nekoliko lokacija nastala materijalna šteta.

"Na terenu smo i djelovaćemo u skladu sa informacijama koje budemo dobijali", rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

Pavlović je rekao da je, najprije, dobio dojavu za Gimnaziju i da je došao na mjesto događaja, a da je u međuvremeno došlo više informacija o sličnoj šteti, odnosno urušavanju dimnjaka, pucanju zidova i oštećenjima krovova.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je nakon Gimnazije, gdje su vatrogasci najprije intervenisali, prijavljena šteta od urušavanja dimnjaka i krova na još nekoliko lokacija.

"Oštećenja su na dimnjacima koji su popucali i padaju sa njih cigle na krov, prave rupe u krovu, a noćas se očekuje kiša, tako da mi radimo da ne bi došlo do prokišnjavanja objekata", rekao je Miljuš.

Direktor prijedorske Gimnazije Veljko Janjetović rekao je da su se urušila tri dimnjaka i da je oštećena krovna konstrukcija tokom nastave, ali da su i djeca i zapsoleni izašli iz zgrade na vrijeme.

"Ima pukotina unutar škole, ali, za sada još ne ulazimo, pa ne znamo stvarno stanje", dodao je Janjetović.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da ima pukotina na vanjskim zidovima i da su padali komadi krova, ali da se, srećom, niko u blizini nije zadesio.

Rukovodilac prijedorske "Elektrodistribucije" Dalibor Pavić rekao je da jedan dio naselja Pećani nema struje i da, za sada, nema informacija da je došlo do oštećenja infrastrukture kojom upravlja ovo preduzeće.

Na ulicama Prijedora, trgovima, u parkovima i dvorištima i ispred zgrada i institucija je mnogo ljudi.

Oni koji u prigradskim naseljima i selima drže životinje kažu da su se uznemirile i osjetile.

"Sve koke su ušle u kokošinjac usred bijela dana, a inače to rade samo kada padne noć, i to kada ih neko od nas utjera u kokošinjac. Same to ne rade. Posljednji put to su radile kada je bila poplava 2014. godine", rekal je mještanka Tukova.

Stanarka četvorospratnice u centru Prijedora ima psa koji je juče ujutro prije oba zemljotresa koji su pogodili Petrinju, a koji su se takođe osjetili u Prijedoru, neuobičajeno lajao.

"Danas se uznemirio i cvilio, a tek kada se dogodio zemljotres, shvatili smo zašto se uplašio", rekla je vlasnica ovog psa.

Foto: ATV