Narodna skupština

Prijedlog drugog rebalansa budžeta Srpske blizi 3,5 milijardi KM

  • 21.12.2018. 14:31

Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske u ovoj godini iznosi 3,459 milijardi KM, što je 35 miliona KM više u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će do kraja ove godine biti nastavljeno stabilno kretanje privrednog rasta. 

"Procijenjena stopa realnog rasta iznosi 3,6 odsto, a rezultat je rasta industrijske proizvodnje, podržane rastom privrednih aktivnosti u okruženju, odnosno održivog nivoa izvozne tražnje, daljeg rasta domaće tražnje i pozitivnih efekata investicija. Za ovu godinu je projektovana prosječna stopa inflacije od 1,3 odsto", rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući navedeni dokument. 

Ona je naglasila da u ovoj godini ukupni prihodi i primici za nefinansijsku imovinu iznose 2,773 milijarde KM, što je uvećanje od 16,3 miliona KM u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta Srpske. 

Vidovićeva je navela da su poreski prihodi uvećani za 22,1 milion KM i iznose 2,571 milijardu KM. 

"Poreske prihode čine prihod od poreza na dobit, prihod od poreza na dohodak, prihod od indirektnih poreza, prihod od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali poreski prihodi. Do rasta poreskih prihoda doći će i zbog značajnog rasta prihoda od poreza na dobit i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje", dodala je Vidovićeva. 

Prema njenim riječima, primici u dijelu finansiranja planirni drugim rebelansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu iznose 665,7 miliona KM i veći su za 178,1 milion KM u odnosu na rebalans budžeta. 

"Ukupna budžetska sredstva, osim poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke u iznosu od 685,2 miliona KM, a odnose se na primitke za nefinansijsku imovinu, primitke od finansijske imovine, primitke od zaduživanja, te ostale primitke", rekla je Vidovićeva. 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić istakla je danas značaj povećanih prihoda i stabilnog privrednog rasta u Srpskoj.

"Rebalansirani budžeti su viši od usvojenog za ovu godinu, što je značajno. Budžet je viši jer su povećani prihodi i vjerujem da će ovakvi trendovi biti nastavljeni i u narednoj godini", rekla je Stojičićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o navedenom dokumentu. 

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović tvrdi da u budžetu ima stavki koje nisu realne, a odnose se na troškove zakupa. 

"I do 100.000 KM se godišnje troši za zakupe prostorija za neka ministarstva i sudove, što je nedopustivo", rekao je Stojanović. 

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Gordana Vidović smatra da je Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske potrošački, a ne razvojni. 

"Mislila sam da ću mnogo više vidjeti razvojnih stavki u budžetu od potrošačkih. Jedan od primjera jeste budžet predsjednika Republike koji je uvećan za 1,5 miliona KM", rekla je Vidovićeva i predložila amandman kojim se traži da više sredstava bude obezbijeđeno za Sigurnu kuću. 

Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske u ovoj godini iznosi 3,459 milijardi KM, što je 35 miliona KM više u odnosu na sredstava planirana prvim rebalansom budžeta.