Republika Srpska

Prijedlog budžeta veći od 3,5 milijardi maraka

  • 14.12.2018. 19:16

Prijedlog budžeta Republike Srpske za iduću godinu težak je više od tri i po milijarde maraka, što je za 168 miliona manje od rebalansa za ovu godinu. Manji su zato i rashodi za otplatu dugova, a u idućoj godini za te svrhe planirano je oko 490 miliona maraka. U odnosu na ovu godinu, iznos je manji za više od 260 miliona maraka. Prijedlogom budžeta veći su izvorni prihodi, i to za 56,6 miliona maraka. Raskodi veći za skoro 35 miliona marka planirani su za plate prosvjetara. 

Najveći rast na rashodnoj strani je na pozicijama ličnih primanja, 34,5 miliona, prvenstveno zbog planiranog povećanja za plate u obrazovanju i kulturi koje, uz minuli rad, ukupno iznosi 20 miliona mraka.

Veći dio kolača u idućoj godini planiran je za penzije i stipendije. Službi za reviziju i službi za zajedničke poslove u Vladi Srpske planirano je po dva miliona maraka više. Veći transfer planiran je i za Fond dječije zaštite. Veći milionski iznosi planirani su i za transfere jedinicama lokalne samouprave. Iz Saveza opština i gradova Republike Srpske o budžetu su nedavno razgovarali i sa mandatarom za sastav nove Vlade RS, Radovanom Viškovićem. Kako stvari stoje, dolazi bolje vrijeme, kažu iz Saveza. 

"Vlada Republike Srpske, ljudi iz Vlade su nam jasno rekli da se očekuje povećanje u narednim godinama, znači 2019, 2020. i 2021. sa nekih 348 miliona koliko će ići izdvajanje od indirektnih poreza u 2018. pa do nekih 380  u 2021. godini, što shodno projekcijama o rastu budžeta i nama predstavlja rast, odnosno povećanje prihoda u budžetima lokalnih zajdnica," rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

Prvi put iz budžeta se izdvaja skoro milion i po maraka za penzije borcima sa napunjenih 65 godina starosti, a sa  manje od 15 godina staža. Vlada je planirala i veći grant humanitarnim organizacijama ali i naučnim institucijama. Isto sredstava kao i u ovoj godini Vlada je predložila za subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i Aerodroma Republike Srpske. Narodni poslanici bi već u idućoj sedmici mogli raspravljati o budžetu Republike Srpske za 2019. godinu. Sjednica kolegijuma biće održana u ponedjeljak, kada će se znati datum održavanja treće posebne sjednice na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti budžet za narednu godinu. 
 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм