Odgovornost najjače oružje u ovoj borbi za život

Prije godinu dana preminula je prva osoba zaražena virusom korona. Do sada je umrlo 2589 osoba

  • 28.03.2021. 19:22

"Imamo prvu žrtvu korona virusa u Republici Srpskoj. Radi se o gospođi starije životne dobi", izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić prije tačno godinu dana.

Tada je svima bilo jasno da borba za život protiv virusa korona tek počinje. Prva žrtva bila je žena iz Ribnika, 365 dana kasnije 2.589 života je izgubljeno. Uprkos velikoj borbi, virus je bio jači. 

Najmlađa žrtva iz Republike Srpske imala je samo 27 godina, mladić je preminuo 3 decembra 2020. godine.

Virus nije zaobišao ni Srpsku pravoslavnu crkvu. Jedan od najtužnijih događaja za srpski narod, koji je prouzrokovala korona bila je vijest o smrti Patrijarha Irineja. 

Šokantna i tužna informacija saopštena je i 30. oktobra kada je od posljedica zaraze preminuo mitropolit Amfilohije. 

Protekle godine je u 6 časova na UKC-u bitku sa koronom izgubio i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik. Bijeljince, ali i cijelu Srpsku i BiH, potresla je i smrt Miće Mićića. Četiri mandata, odnosno 15 godina bio je na čelu grada Bijeljina. 

Tridesetsedmogodišnji ljekar sa UKC-a Marko Pekija nakon teške borbe koja je trajala više od mjesec dana, izgubio je bitku sa virusom. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje djece. Doktor Pekija je oličenje hrabrosti, ali to su i svi ostali radnici najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj koji više od godinu dana daju sve od sebe da sačuvaju svaki ljudski život.  

"Ja moram da kažem kao generalni direktor UKC-a da sam ponosan na sve radnike zaposlene na UKC-u medicinske i nemedicinske, da su pokazali visok nivo patriotizma i odgovornosti i dokazali da je to stvarno jedna posebna profesija", izjavio je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske 

Korona je odnijela i čuvenog srpskog hirurga doktora Miodraga Lazića. Bio je to heroj koji je tokom devetesetih godina napustio Niš, došao u Republiku Srpsku i tako spasio hiljade života. Glumci Boris Komnenić i Ivan Bekjarev, fudbaler i trener Ilija Petković, muzičar Đorđe Balašević, samo su još neka zvučna imena iz regiona koja su izgubila životnu bitku sa virusom.

Odlazak svakoga od njih ostavio je prazninu ali i nametnuo lekciju - odgovornost je najjače oružje u ovoj borbi za život.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)