Željka Cvijanović

Pridržavati se rezolucije o vojnoj neutralnosti RS

  • 10.01.2019. 13:58

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Brčkom da se funkcioneri iz Srpske moraju pridržavati Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti jer ova institucija direktno predstavlja stavove naroda.

"Imamo jasan stav o NATO savezu koji nalaže članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i svim ostalim funkcionerima da se pridržavaju Rezolucije Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti jer ova institucija direktno predstavlja stavove i mišljenje naroda", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona smatra da treba njegovati stav o vojnoj neutralnosti i ističe da je zato i usvojena ta skupštinska rezolucija.

"Sada se svi nešto pokušavaju utrkivati oko toga da bude deblokiran Akcioni plan za članstvo /MAP/, ali ću ponoviti da proces kretanja prema NATO, pa makar i ovaj korak koji se odnosi na aktiviranje MAP-a, jeste nešto što je bilo opterećeno političkim uslovima", kaže Cvijanovićeva.

Ona kaže da i činjenica, da je sklonjen sa stola uslov koji se zove knjiženje imovine, pokazuje da je to samo politički proces u kojem je politički postavljen uslov, a onda neko procijenio da ga političku skloni.

"Američki državni sekretar Majk Pompeo nije neko ko je non-stop na terenu. On dobija informacije sa terena od ljudi koji predstavljju njegovu zemlju. Neko mu je objasnio da ovdje postoji neki navodi ruski uticaj, pa onda treba skloniti uslove i na brzinu aktivirati sve što se odnosi na kretanje prema NATO", kaže Cvijanovićeva.