Uskoro koalicioni sporazum

Pri kraju raspodjela fotelja u preduzećima i institucijama

  • 21.05.2019. 19:32

Kako ATV saznaje, u toku je finalizacija dogovora oko još nekoliko preduzeća i institucija, a ovih dana koalicioni partneri trebalo bi da potpišu koalicioni sporazum. ATV je već ranije objavila da će SNSD-u, koji ima najviše procenata učešća u vlasti, pripasti Elektroprivreda Republike Srpske, Poreska uprava, Zavod za zapošljavanje, Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja, Agencija za bankarstvo i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Najvećoj stranci pripašće i direktorska mjesta u skoro svim bolnicama u Republici Srpskoj, osim u Prijedoru gdje će mjesto zadržati DNS. Stranci Marka Pavića, ostaju Željeznice, Putevi, Turistička organizacija Republike Srpske, i Agencija za osiguranje. 

Socijalistima će ostati Šume Republike Srpske, Republički inspektorat, Fond za zaštitu životne sredine i APIF. Kadrovi Demosa rukovodiće Agencijom za bezbjednost saobraćaja, Republičkom upravom za igre na sreću, RiTE "Ugljevik", "Autoputevima", Zavodom za medicinu rada i sporta, Republičkim deviznim inspektoratom i Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ujedinjena Srpska imaće direktore u "Poštama Srpske", Insitutu za javno zdravstvo", Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva i Zavodu za geološka istraživanja. Stranka Dragana Čavića, pored Elektrokrajine, trebalo bi da dobije mjesto i u Republičkoj direkciji za promet naoružanja i vojne opreme.

Od stotinu prioritetnih mjesta u javnim preduzećima, SNSD će imenovati 54 direktora, DNS 14, SP 13, Demos i Ujedinjena Srpska po 7, i NDP 5. U raspodjeli su se prvi put našla i neka druga preduzeća i institucije. Tako su, SNSD-u, pripale i direktorske pozicije u Zavodu za forenzičku psihijatriju, Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, nacionalnim parkovima "Sutjeska" i "Drina", Muzeju Srpske, i preduzeću "Orao" Bijeljina.

DNS će imati direktore u Bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Operatoru sistema podsticanja i Gas Prometu. Socijalisti će rukovoditi Psihijatrijskom bolnicom Sokolac i  Agencijom za državnu upravu. Demosu će pripasti i preduzeće GAS ReS Banjaluka. Ujedinjena Srpska će imati direktora u Republičkom zavodu za standardizaciju i metrologiju, dok će NDP rukovoditi Domom za lica sa invaliditetom u Višegradu i preduzećem "Grad" u Bijeljini.