Nedopustivo

Prevoz iz Austrije Prnjavor organizuje za 3.700 KM, Ambasada BiH za 12.700 KM

  • 18.04.2020. 13:52

Ambasada BiH u Austriji građanima koji žele da se vrate u Republiku Srpsku nudi prevoz samo do graničnog prelaza u Gradišci i po cijeni od 130 evra. Nema smisla da se u ovo vrijeme zarađuje na našim sugrađanima, kada znamo da redovna cijena karte ne prelazi 50 evra.

Rekao je ovo nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije Prnjavora načelnik opštine Darko Tomaš.

Tomaš je i izračunao da bi Opština Prnjavor autobus za organizovani prevoz sugrađana trebalo da plati 3.700 KM po autobusu, te smatra da nema potrebe, a ni smisla, da autobus, koji organizuje Ambasada BiH u Austriji za transport samo do graničnog prelaza, košta 12.700 KM.

Značajan broj Prnjavorčana radi u zemljama EU, te je Opština prije nekoliko dana pokrenula inicijativu da se organizovano vrate kućama, kako bi ujedno pod nadzorom ušli u BiH, osnosno Republiku Srpsku.

Zatražili su dozvole da organizovano i besplatno prevezu svoje sugrađane u Republiku Srpsku. Obezbijedili su i uslove da ih uz policijsku pratnju sprovedu od graničnog prelaza u Gradišci do Prnjavora i smjesti u opštinske karantine, kako je i propisano.

Od nadležnog Ministarstva za spoljne poslove BiH odgovora na ovaj zahtjev još nema, kaže Tomaš, a od naših ljudi u Tirolu, stižu glasovi o drugom organizovanom prevozu, onom od Ambasade BiH.

"Od Prnjavorčana u oblasti Tirol dobijam informacije da ih je Ambasada BiH u Austriji obavijestila da će u utorak, poslije 17 časova, oganizovati prevoz i da cijena karte košta 130 evra. Mi smo uputili dopis Ambasadi, uputićemo i Republičkom štabu, da to nema smisla prema našim sugrađanima. Mi smo tražli dozvole za prevoz i svi bi bili prevezeni o trošku Opštine Prnjavor. Nema smisla da Ambasada organizuje prevoz i da im naplaćuje jer znamo da cijena karte ne prelazi 50 evra kada je redovan prevoz", rekao je Tomaš.

On je pozvao Ambasadu BiH i Ministarstvo spoljnih poslova BiH da, ako organizuju pevoz, to urade besplatno.

"Posebno napominjem da su ljudima napisali da će ih preveti do granice u Gradišci, a dalje sami da traže prevoz. Ovo nema smisla da se na njima zarađuje", ponovio je Tomaš.

Na današnjoj konferenciji za novinare Tomaš je govorio i o problemu migranata i nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH.

Posjednjih nekoliko dana u Opštinu Prnjavor stižu pritužbe građana na migrante koji se slobodno kreću, te ulaze u napuštene kuće.

"Pozivamo Ministarstvo bezbjednosti BiH da radi svoj posao. Ovo nije nadležnost opštine, već ministarstva i pozivamo ih da riješe ovaj problem. Da su migranti naša nadležnost, mi bismo našli načina kako ga riješimo, rekao je Tomaš.

Dodao je da je policijska stanica svaki put reagovala kada su građani prijavili kretanje migranata, te tvrdi da sada nema slučajeva da su ostali na teritoriji opštine. Oni koji su viđeni proteklih dana, bili su u tranzitu.

"Posao Ministarstva bezbjednosti BiH je da ne dozvoli pojedinačna kretanje, a ja moram reći da migranti nisu dobrodošli na teritoriji opštine Prnjavor", rekao je Tomaš.

(mojprnjavor.info)

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?