Nedeljko Čubrilović

Prevazići stranačke razlike i usvojiti kvalitetne zaključke

13:30, 08.11.2019.
Izvor: Srna
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da očekuje da će na predstojećoj posebnoj skupštinskoj sjednici biti usvojeni zaključci čiji će cilj biti prevalizaženje krize u funkcionisanju vlasti na nivou BiH.

Čubrilović je rekao da posebna sjednica Narodne skupštine, na kojoj će biti razmatrana Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, ne bi trebalo da bude "poligon za neproduktivno stranačko beskonačno repliciranje".

On je naveo da bi ona trebalo bude "mogućnost da se na principijelan i odgovoran način promisli o aktuelnom političkom trenutku koji je opterećen brojnim izazovima i nedosljednom implementacijom Dejtonskog sporazuma, što ima uticaj na ustavno-pravni položaj Srpske".

Čubrilović je rekao da očekuje da poslanici iz stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj ostave po strani stranačke razlike i da u duhu sabornosti i sloge dođu do zaključaka kojim će biti obavezani poslanici, organi vlasti u Srpskoj i njeni predstavnici na nivou BiH.

"Očekujem da posebna sjednica protekne u radnoj i svečanoj, a ne svađalačkoj atmosferi kako bi, nakon njenog okončanja, svi bili dodatno osnaženi i odlučniji u odbrani ustavne pozicije Republike Srpske i prava koje Srbi, kao konstitutivan narod, imaju u BiH", dodao je Čubrilović.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za ponedjeljak, 11. novembar.