Oštre reakcije iz Srpske

Presuda nije utemeljena na pravu

  • 20.03.2019. 19:21

Presuda prvom predsjedniku Republike Srspke Radovanu Karadžiću je arogantna, cinična i predstavlja ravnanje računa sa već donesenim presudama - poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. A nakon nje pomirenje je gotovo nemoguće, tvrdi Dodik.

Kaže, riječ je o individulanoj krivici i neće dozvoliti da to utiče na Republiku Srpsku. Poučeni ranijim iskustvom, ovakva presuda se i očekivala, kaže predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Saglasan je i predsjedavajući Predsjedništva da je riječ o nepravdi i selektivnom pristupu.

"Nepravda je da se sudi srpskim političarima, i samo se sudi srpskim političarima, i to čitavom političkom rukovodstvu Republike Srpske i Srbije, iz tog vremena koje je izvedeno pred haški tribunal, a druga mi smo tek saznali kad je umro Izetbegović da se protiv njega vodi postupak u Hagu postavlja se pitanje što ste čekali da umre, što niste potegli to pitanje, dakle odbacujem bilo kakve kvalifikacije Republike Srpske, Republika Srpska nastavlja da radi, svoj posao", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Tu nije bilo nikakvih iznenađenja dakle prateći sve ono što se dešavalo godinama mogli smo da vidimo da je riječ o selektivnoj pravdi, da je postojao politički koncept nego što je krenulo sudovanje, da i prije nego što su se ljud našli tamo pozvani na odgovornost mogli smo pretpostaviti da će se to dešavati na ovaj način", naglasila je Željka Cvijanović. 

Presuda nema, niti će imati bilo kakve posljedice po Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i status Republike Srpske u okviru BiH, poručuje prvi čovjek Parlamenta Republike Srpske. Nedeljko Čubrilović kaže da je Haški tribunal još jednom potvrdio da je pravo podredio politici. Da se u Hagu sudi po pravdi i zakonu, Karadžić bi trebalo da pakuje stvari i krene u Republiku Srpsku, rekao je premijer Radovan Višković.

Doživotna kaznu zatvora je strašna i nikome neće donijeti korist, a donijeće mnogo štete u BiH - poručuju danas i oni koji su haške presude osjetili na svojoj koži. Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik poručuje da Radovan Kradžić nije zagovarao, podržavao, ni vršio zločine, već je on istorijska ličnost. 

Saglasan je sa njim i Veselin Šljivančanin. Kaže Srbi su loše prošli pred međunarovnim sudom. Kako kaže poučen svojim iskustvom vjerovao je da je sud shvatio da se u ratu desio veliki zločin, ali da vinovnici nisu bili samo Srbi. Današnjom presudom kaže, pokazano je da to ipak nije tako.

"Ja nisam pravnik, nisam stručnjak, ali vjerujem da je Radovan Karadžić hrabar čovjek, da je porodica hrabra da znaju da se bore i vjerujem da istina ovim nije začepljena i da će se i dalje boriti i da će mu pomoći da se dokaže da to nije tako", istakao je Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA.

"Moram reći da nikada, nikada, nisam osjetio ni čuo ni vidio niti imao priliku da se uvjerim da je on ili podržavao ili naređivao ili vršio zločine, naprotiv stalno je bio protiv toga", istakao je Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.  

Današnja presuda prvom predsjedniku Republike Srpske je politička, neutemeljena i skandalozno nepravedna, smatraju u SDS-a. Za PDP presuda je teška i izaziva različite emocije kod naroda u BiH i regionu. I pravnici poručuju da ovakve presude još više ugrožavaju BiH. Kažu i da današnja presuda  predstavlja sunovrat međunarodnog prava.

"Kaznu sam očekivao, osuđeni su Tolimirl, Benava, svi nižerangirani, ponavljam ovo je presuda koja neće doprinijeti miru, zloupotrebiće je svi budite sigurni, na način da još otežamo suživot", istakao je Krstan Simić, advokat.

Reakcije na nastrožu kaznu stigle su i iz svih udruženja proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata. Saglasni su da ovakve odluke ne vode suživotu i pomirenju. Ratni vojni invalidi kažu da je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić simbol herojstva, odbrane i ujedinjenja Srba, bez obzira na drugostepenu presudu. I ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović pozvao je svjetske moćnike da prekinu nezasluženu hajku koju sprovode nad Srbima, za koje dobro znaju da su vijekovima bili prisiljeni da od najezdi brojnih osvajača samo brane svoja ognjišta, slobodu i čast. 
 

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)