Banjaluka

Preporuka Instituta da se krene sa postepenim raspuštanjem republičkih karantina

  • 29.06.2020. 19:05

Raspuštanje republičkih karantina - to je prijedlog Instituta za javno zdravstvo Republičkom štabu za vanredne situacije. U praksi to znači da bi pozitivni na virus korona, a bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom, ostajali u kućnoj izolaciji. Te osobe će svakako imati adekvatan nadzor, poručeno je iz Instituta.

"Sve novootkrivene osobe, odnosno osobe koje u narednom periodu postanu pozitivne na virus korona će uz procjenu HES-a, odnosno epidemiologa, da izvrši procjenu u smislu toga da li ta osoba može da ide u kućnu izolaciju i ona će biti poslata na kućnu izolaciju na propisani vremenski period. Nakon toga vršiće se retestiranje i procjena dalja sama epidemiološka i procjena kliničke slike", rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema podacima Instituta, trenutno najveći problem je u poslovnim subjektima. Tamo gdje nije bilo pridržavanja mjera, kažu, došlo je do zaraze što pokazuju i podaci u proteklih nekoliko dana gdje je velika većina pozitivnih iz preduzeća u kojima se raširila zaraza. 

Iako je kod velikog broja oboljelih trenutno blaža klinička slika, neophodno je, kaže epidemiolog Jela Aćimović, i dalje poštovanje mjera koje izdaje Institut. Među oboljelima u junu su većinom kontakti već pozitivnih, mjere se ne poštuju u smislu distance, maski i okupljanja. 

"Negdje u junu nam se u nekoliko navrata dešavaju epidemije unutar poslovnih subjekata i to je ono na šta se mora obratiti pažnja. Institu za javno zdravstvo je izdao jasne preporuke kako se ponašamo na radnim mjestima koje treba poštovati kako ne bismo dolazili u situaciju nastanka epidemije na ovakvim mjestima", istakla je Jela Aćimović, epidemiolog. 

Institut priprema i dokument koji će dostaviti Republičkom štabu za vanredne situacije, a koji se odnosi na rad poslovnih subjekata tokom pandemije. Fokus je na tome da se ne pale klima uređaji jer se, kažu, tako brže širi zaraza. Poručuju da će se zbog visokih temperatura naći alternativa.  

"Svjesni smo da pojedini poslovni subjekti rade u teškim uslovima, odnosno radnici rade u teškim uslovima, konkretno što se tiče temperature, ali morate biti svjesni jedne činjenice. Imamo razna iskustva iz raznih zemalja gdje je došlo do širenja zaraze putem klima uređaja, odnosno kretanjem vazduha. Dolaze nam novi sunčani dani, takođe najavljeno je povećanje temperature, tako da u narednom periodu, nadamo se već u ovoj sedmici ćemo te preporuke moći pusiti prema javnosti", naglasio je Zeljković.

I Domovi zdravlja se polako vraćaju radu u punom kapacitetu, ali na malo drugačji način. To podrazumijeva minimalna zadržavanja, osnovne preglede i određen broj ljudi u čekaonici.