Sastanak Višković Brnabić

Jačanje saradnje Srpske i Srbije na svim poljima

12:40, 11.01.2019.
Izvor: RTRS
Thumbnail
Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković zajednički su danas ocijenili na sastanku u Beogradu da su odnosi Srbije i Srpske odlični i da su obje strane opredijeljene za dalje jačanje saradnje na svim poljima.

Brnabićeva i Višković razgovarali su o projektima izgradnje hidroelektrana "Foča" i "Paunci", koji su planirani memorandumom o saradnji u oblasti energetike i koji su značajni za elektroprivrede Srbije i Republike Srpske. 

Na sastanku je bilo riječi o planiranim infrastrukturnim projektima, prije svega o završetku izgradnje graničnog prelaza LJubovija-Bratunac i o daljoj dinamici izgradnje auto-puta u skladu sa regionalnom agendom povezivanja. 

Od 2014. godine do danas Srbija izdvojila blizu 22 miliona evra za podršku i projekte u Republici Srpskoj, istaknuto je na sastanku, saopšteno je iz Vlade Srbije nakon sastanka. 

Premijeri Srbije i Srpske su razgovarali o jačanju ekonomske i privredne saradnje i o mogućnostima organizacije poslovnog foruma, sa učešćem privrednika iz Srbije i Republike Srpske.

Na sastanku je istaknuto da je planirano da zajednička sjednica dvije vlade, 10. po redu, bude u prvoj polovini godine. 

Brnabićeva jeoručila da je jačanje saradnje sa Republikom Srpskom istovremeno i jačanje saradnje sa BiH u interesu mira, stabilnosti i što boljeg povezivanja i napretka čitavog regiona. 

Ona je navela da su za Srpsku i Srbiju u ovom trenutku najvažniji projekti u oblasti energetike i infrastrukture. 

"Srbija će nastaviti da podržava projekte u Republici Srpskoj, čiji je cilj unapređenje kvaliteta života svih građana" , navela je premijer Srbije.