Oko dva odsto

Premijer Srpske najavio vanredno povećanje penzija

  • 28.05.2019. 11:21

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je vanredno povećanje penzija za jul od oko dva odsto, ističući da Vlada u sadašnjem i prošlom mandatu vodi maksimalnu brigu o penzionerima.

Višković je pojasnio da će vanredno povećanje julske penzije uslijediti na osnovu procjena Ministarstva finansija Srpske. 

"Kad god priliv u budžetu bude rastao, mi ćemo ići sa povećanjem penzija", rekao je Višković tokom pauze sjednice Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske u Banji Vrućici kod Teslića. 

On je podsjetio da je u januaru izvršeno redovno usklađivanje penzija za 2,17 odsto. 

Višković je naveo da su penzije u Srpskoj niže u odnosu na zemlje u regionu zbog toga što je u penzioni sistem prihvaćen veliki broj građana koji u određenim momentima nisu ni ispunjavali propisane uslove. 

"Naša penzija za 40 godina radnog staža u prosjeku iznosi 550 KM, što je više od 60 odsto u odnosu na prosječnu platu. Međutim, naša ukupna prosječna penzija je 375 KM i ona je na nivou od 42,5 odsto", pojasnio je Višković. 

On napominje da se mora prihvatiti činjenica da, kada se uzme ukupan broj penzionera i njihove godine, penzioner u Republici Srpskoj u prosjeku ima 29 godina radnog staža, dok je taj broj u svim evropskim državama preko 40. 

Višković je istakao da je ponosan što se svim tim ljudima izašlo u susret i pomoglo, s obzirom na to da je riječ o jedinim primanjima kojima su izdržavali svoje porodice. 

On je najavio da Srpska prvi put u svoj sistem uvodi model prema uzoru na Srbiju, prema kojem će direktor Fonda napraviti pravilnik na osnovu kojeg će biti omogućeno banjsko liječenje penzionerima koji imaju zdravstvene probleme i mala primanja. 

"Udruženje penzionera će slati prijedloge Fondu PIO, koji će raspolagati sredstvima koja će obezbijediti Vlada. Želimo da tako ovoj kategoriji penzionera omogućimo i tu vrstu pomoći", naglasio je Višković. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.