Ministarstvo finansija

Predviđene dopune zakona stimulišu proizvodnju

  • 20.02.2019. 11:59

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit se na drugačiji način uređuje poreska olakšica po osnovu ulaganja u proizvodne djelatnosti, s ciljem da se stimuliše, pospješi i poveća investiranje u ove djelatnosti u Republici Srpskoj, ocijenili su iz Ministarstva finansija Srpske.

Ovim nacrtom zakona predloženo je da poreski obveznik koji na teritoriji Srpske uloži u opremu i postrojenja za obavljanje registrovane proizvodne djelatnosti ima pravo na umanjenje poreske osnovice za vrijednost ulaganja. 

U obrazloženju ovog nacrta zakona predložena je i izmjena u vezi sa amortizacijom stalne imovine koja nije u vlasništvu poreskog obveznika, pod uslovima da ulaganja koja je poreski obveznik izvršio u tuđu stalnu imovinu, a koju koristi, povećava njenu nabavnu vrijednost, a da istovremeno ne umanjuje zakupninu po osnovu ovog ulaganja. 

Uz navedeno, prilikom utvrđivanja osnovice poreza na dobit, kao novina je predloženo da se u oporezive prihode ne uključuju prihodi od naplaćenih otpisanih potraživanja, koji su u prethodnim poreskim periodima bili uključeni u poresku osnovicu, a nisu bili priznati kao rashod u poreskom bilansu. 

"Takođe, rashodi po osnovu umanjenja vrijednosti zaliha po osnovu usklađivanja vrijednosti priznaju se u poreskom periodu u kojem su te zalihe prodate, odnosno otpisane", navode iz Ministarstva finansija Srpske. 

U obrazloženju predloženog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit navedeno je da je ovaj akt rezultat konsultacija Vlade Srpske sa poslovnom zajednicom o mjerama koje stimulišu i olakšavaju poslovanje poreskih obveznika koji obavljaju proizvodne djelatnosti. 

Kada je riječ o uticaju na javni budžet, članom osam ovog nacrta predložena je značajnija poreska olakšica od dosadašnje, koja se odnosi na ulaganje u stalna sredstva u proizvodnji, a prema analizama resornog ministarstva, primjenom važeće odredbe prihod u budžetu Srpske umanjuje se za 5,4 miliona KM na godišnjem nivou.