Vjekoslav Petričević

Preduzeća iz Srpske treba da iskoriste američki sistem povlastica

  • 29.05.2019. 17:13

Privrednici iz Republike Srpske trebalo bi više da koriste Generalni sistem povlastica koji pružaju SAD i koji je na snazi, kako bi se kvalifikovali za bescarinski tretman, rekao je danas ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević nakon sastanka sa zamjenikom direktora Kancelarije američke Ambasade u Banjaluci Čarlsom Blejkom.

Petričević je istakao da Republika Srpska ima potencijala za izvoz proizvoda, prvenstveno kad je u pitanju drvna industrija, a posebno namještaj. 

On je izrazio uvjerenje da će održavanje prezentacije "Generalni sistem povlastica" za preduzeća iz Republike Srpske, koja se održava u Privrednoj komori Republike Srpske, privući veliki broj privrednika. 

Generalni sistem povlastica je program dizajniran za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem povlaštenog bescarinskog uvoza u SAD za više od 4.800 proizvoda iz 129 zemalja. 

BiH se nalazi na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice, te na taj način preduzeća mogu koristiti prednosti i povlašteni carinski tretman pri izvozu svojih proizvoda i prilikom poslovanja sa američkim partnerima. 

Osim Petričevića na današnjem sastanku u Banjaluci učestvovali su i predstavnici Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske, asistent za ekonomska pitanja Spomenko Guzijan, direktor Kancelarije predstavnika za trgovinu iz Vašingtona Silvija Savič i direktor Programa Generalnog sistema povlastica Loren Gamaš. 
 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.