Despot

Predstavljeno savremeno oklopno vozilo iz Republike Srpske FOTO

  • 09.01.2019. 12:40

Tehniči remont Bratunac predstavio je prototip višenamjenskog, multifunkcionalnog terenskog vozila "Despot" koje zbog svojih karakteristika predstavlja nešto sasvim novo ne samo na evropskom, nego i na svjetskom tržistu vozila iste ili slične klase. Iz TRB su za InfoBijeljina predstavljajući prototip modela "Despot" naveli čemu je namijenjen i kakve su mu performanse.

"Despot" sa svojim pogonom četiri puta četiri pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih obavljanju veoma širokog spektra misija iz domena i djelokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnim sistemom oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, zatim za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica, kontrolu teritorija, osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo. Dužina ovog multufunkcionalnog terenskog vozila je 6,05 metara, širina 2,56 metara, trag točkova 2,50 metara, međuosovinsko rastojanje tri i po metra, klirens 0,48 metara, a maksimalna masa je 14 tona. Zapremina putničkog prostora je 12 metara kubnih, i predviđena je za posadu od tri do šest članova uz mogućnost dodatne opcije rasporeda sjedenja posade. Prostor je klimatizovan sa dvozonskim automatskim klima uređajem.

Maksimalna brzina "Despota" je 120 limoetara na čas, uz savladavanje nagiba od 50 odsto, bočnog nagiba 30 odsto, prilaznim uglom 40 stepeni i odlaznim uglom 43 stepena.

Od ostalih karakteristika ovog terenskog vozila izdvaja se motor - tipa Mercedes-Benz OM 926 LA, zapremina: 7.2 litra, snaga: 240 kW (322 HP) pri 2.200 o/min, moment: 1300 Nm (1300-1600 o/min) mjenjač-tip ALLISON 3.000SP Automatska transmisija, broj brzina: 6 +1. Transmisija- tip: 4x4 konfiguracija, dvobrzinski razvodnik pogona sa diferencijalom i blokadom diferencijala, ogonske osovine sa nezavisnim oslanjanjem, zavojne opruge, blokada diferencijala. Točkovi-Tip: 395x85 R20, felga-dvodijelna čelična sa runflat umetcima, sistem za centralnu regulaciju pritiska vazduha u pneumaticima.

Rezervoar goriva je zapremine 2x200 litara, a kočioni sistem pneumatski sa kočionim diskovima na svim točkovima, ABS 4x4 sistem, senzorom istrošenosti kočnica i hidrauličnom parking kočnicom na razvodniku pogona. Temperaturni opseg korišćenja vozila je u rasponu od minus 40 stepeni do plus 50 stepeni Celzijusovih.

Balistička zaštita- nivo 2 prema STANAG 4569, FB6 prema EN 1522 -opciono Nivo 3 prema STANAG 4569, a zaštita od eksplozije- nivo 2a i 2b prema STANAG 4.569.

U Tehničkom remontu Bratunac navode za InfoBijeljina da pažljivo odabrane, izrađene, proizvedene i povezane komponente, potpuno poseban i inovativan izgled, te visoka sigurnost i zaštita posade predstavljaju nesto sasvim novo ne samo na evropskom, nego i na svjetskom tržištu vozila iste ili slične klase.

Тагови: