Čuvanje srpskog jezika i pisma

Predstavljena kampanja "Karavan kulture govora"

  • 06.11.2019. 19:33

Čuvanje srpskog jezika i pisma, njegovanje kulture govora, tako se čuva kulturni, nacionalni identitet, poruka je kampanje “Karavan kulture govora”. Bez očuvanja jezika, nema ni znanja, ni napretka društva, saglasni su stručnjaci. Akcenat je stavljen na mlade. Dobre govorne navike će ih, kažu, voditi do uspjeha u životu.

“Nekada djeca i mladi misle da to nije važno i da oni kažu nama: “pa dobro, nećemo mi biti profesori književnosti, ne moramo mi toliko.” Međutim, da li smo sutra u životu doktor, da li smo advokat, da li smo programer, da li smo predstavnici bilo kog zanimanja, naš uspjeh će zavisiti od toga kako se usmeno izražavamo. To su važne vještine. Neki stručnjaci kažu i najvažnije vještine u 21. vijeku”, izjavio je Slobodan Roksandić, udruženje za unapređenje i razvoj kulture govora "Izražajnost".

“Ovo je jedna veoma promišljena, zanimljiva i, nadam se, korisna aktivnost na unapređivanju srpske govorne, ali i jezičke kulture, jer to je nerazdvojivo. To je toliko povezano da se gotovo i ne može odvajati”, ističe Milorad Telebak, lingvista.

Da je veoma značajno da se djeca uče kulturi govora i pravilnom izražavanju, poručuju i u Ministarstvu prosvjete i kulture. Kažu, cilje kampanje je podizanje svijesti o značaju unapređivanja kulture govora.

“Smatramo da upravo mladi koji treba da izrastu u ličnosti koje će voditi Republiku Srpsku, koji će raditi na njenom razvoju, zaista moraju da znaju na čemu ona počiva u smislu kulturnog, nacionalnog identiteta i da, zapravo, razvijaju svoja znanja kako bi ista upotrijebili u razvoju Republike Srpske”, kazala je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

O tome koliko je lijep jezik i bogat srpski rječnik pričaju i stranci.  Arno Gujon, francuski Srbin, kako ga nazivaju, kaže, ako želiš da upoznaš jedan narod, nauči njegov jezik. On je to i uradio.

“Kada sam bio na Kosovu i Metohiji to je bilo da razumem narod, da razumem Srbe koji tamo žive u enklavama, da razumem njihovu situaciju kako bih mogao o toj situaciji da svedočim u  Francuskoj, da sagledam njihovo stanje u potpunosti i onda da budem njihov glas u Francuskoj”, rekao je Arno Gujon, francuski humanista.

Kampanju sprovodi Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost". Prva edukativna radionica organizovana je u Banjaluci. “Karneval” će proći i kroz Doboj, Brčko, Prijedor, Istočno Sarajevo, Zvornik i Trebinje.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина