Predstavljen prvi tunel za dezinfekciju u Republici Srpskoj

  • 30.04.2020. 18:45

Osobe i predmeti koji prođu kroz ovaj tunel mogu biti sigurni da su potpuno dezinfikovani. Tunel za dezinfekciju koji olakšava borbu protiv virusa korona funkcioniše na principu senzora i potpuno je siguran za zdravlje ljudi, a njegova osnovna namjena je dezinfekcija svega što kroz njega prođe. To je projekat domaće kompanije Kosmos koji može biti plasiran i na inostrano tržište jer ima sve neophodne karakteristike, objašnjava direktor kompanije Dušan Vještica. 

"Proizvod je rezultat naše pameti i postoje sve tehničke karakteristike i CE znak da se isti može  plasirati na treća tržišta", kaže Dušan Vještica, direktor "Kosmosa".

Prije inostranog tržišta, prvi tunel za dezinfekciju biće postavljen na domaćem. Već iduće sedmice mobilni tunel trebalo bi da bude doniran UKC-u Republike Srpske. Ovaj projekat dokazuje da je Kosmos sposoban da se u kratkom roku prilagodi potrebama tržišta, projektuje i izradi nove stvari, kažu iz Privredne komore Banjaluka. 

"Nije to više ona kompanija koja je imala uhodanu dinamiku proizvodnje i koja se bavila striktno određenim remontima ili nečim što je bila njihova tradicija. Oni su danas tržišno sposobni, orjentisani i prilagođavaju se potrebama tržišta, tako su i sa ovim novim projektom uspjeli da ponude ono što je tržištu u ovom momentu neophodno", kaže predsjednik područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić. 

Na ovom projektu Kosmos ne staje. Sa kompanijom Teokraft iz Rusije nastavlja saradnju i planira proizvodnju filtera za pročišćavanje vazduha. 

"Imate spoljnu dezinfekciju prilikom ulaska u zatvorene prostore koja će se obaviti na ovaj način, a prilikom boravka u zatvorenom prostoru imate drugi proizvod koji će nastati ovdje u Kosmosu a to su filteri za pročišćavanje vazduha koji će spriječiti da se u vazduhu osjeti prisustvo čestica ili materija koje  mogu da ugroze život ljudi ili da na neki način narušavaju zdravlje", kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Plan je da tuneli za dezinfekciju budu instalirani na najfrekventnijim pozicijama. Okvirna cijena ovog projekta je, bez solarnog napajanja, oko 20 hiljada maraka, kažu iz kompanije “Kosmos”