Dodik na Svetoj Gori

Predsjednik Srpske u obilasku manastira Hilandar

  • 30.06.2018. 15:33

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nalazi se u posjeti manastiru Hilandar na Svetoj Gori, gdje ga je dočekao iguman manastira visokoprepodobni arhimandrit Metodije.

Iguman Metodije upoznao je predsjednika Srpske o obnovi izgorjelog dijela manastira koja je završena 80 odsto, kao i radovima na infrastrukturi, obnovi puteva i drugim objektima koji su ugroženi tokom vremena, pa je potrebna sanacija. 

Predsjednik Srpske poklonio je igumanu Metodiju knjigu "Istorija Republike Srpske". 

Hilandar, koji je osnovan u 12. vijeku, predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, u kome je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka. 

Na ruševinama starijeg manastira 1198. godine osnovali su ga monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja i njegov najmlađi sin Rastko, koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu. 

U dugoj istoriji Srbije, njegovi monasi su igrali značajnu ulogu, jer su bliske veze njihovog manastira sa matičnom zemljom ostale trajne. 

Sveta carska srpska lavra Hilandar je i danas važno mjesto hodočašća i predstavlja najbogatiju riznicu i arhiv srednjovjekovnog nasljeđa srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. vijeka i danas broji više od 50 monaha. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)