Nastavak zasjedanja Narodne skupštine

Predloženo neprihvatanje izvještaja Anketnog odbora, opozicija čeka glasanje

  • 03.07.2018. 07:24

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavila je zasjedanje razmatranjem izvještaja o radu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske za prošlu godinu.

U nastavku sjednici biće razmatran i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar - 31. decembar 2017. godine i izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2017. godinu. 

Pred poslanicima će biti i izvještaj ombudsmana za djecu za 2017. godinu, izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2017. godinu i informacija o odlukama o pomilovanju u 2017. godini. 

Skupština je sinoć završila raspravu o izvještaju Anketnog odbora formiranog s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. 

Poslanici Narodne skupštine su tokom jučerašnjeg zasjedanja raspravljali o radu Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. 

Raspravu je u kasnim večernjim časovima obilježilo verbalni sukob ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i poslanika Adama Šukala.
 

Nakon razmjene teških riječi verbalni sukob je nastavljen u skupštinskom holu. Reagovalo je i obezbjeđenje, a žestok razgovor nastavljen je i za stolom gdje su pokušali da razgovaraju.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović pročitala je sinoć prijedloge zaključaka vladajuće većine u kojima se navodi da parlament Srpske ne prihvata izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagladavanja relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Stevanovićeva je istakla da bi, prihvatanjem izvještaja, Narodna skupština izašla iz okvira nadležnosti utvrđenih Ustavom Republike Srpske. 


Ona kaže da Anketni odbor predloženim zaključcima izlazi iz nadležnosti, čime ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u Srpskoj.

Anketni odbor je postupanjem prekršio Ustav Republike Srpske, narušio vladavinu prava, što je suprotno evropskim standardima, a narušio je i načelo podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. 

"U prijedlozima zaključaka navodi se da Narodna skupština Republike Srpske očekuje od Tužilaštva Srpske i ostalih organa da, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, kvalifikuje slučaj Davida Dragičevića i u skladu s tim postupi shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku, što će obavezati sve institucije u daljem postupanju", rekla je Stevanovićeva. 

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića rekao je da u parlamentu nije izrečen nijedan argument kojim bi bio osporen izvještaj tog odbora.

Borenović je rekao novinarima  da je zabrinut što je sprega vlasti, tužilaštva i policije, kako je naveo, toliko jaka da ih ne interesuje borba za istinu i pravdu. 

"Glasanje o izvještaju pokazaće da li vlast ide u obračun sa građanima i šalje poruku da samo pojedinci i mala grupa mogu imati sve. Nastavićemo borbu i uvjeren sam da će ta sloboda i pobjeda Srpske vrlo brzo doći", rekao je Borenović i osudio večerašnji verbalni sukob ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača sa poslanikom Adamom Šukalom. 

Šef Kluba poslanika SDS Vukota Govedarica rekao je da se od formiranja Anketnog odbora moglo pretpostaviti šta će se desiti i u kojem smjeru idu vladajuće partije, samim tim što, kako je naveo, nisu imale namjeru da učestvuju u radu tog odbora. 

On je ocijenio da je Anketni odbor uradio dobar posao, te da zaključci, nažalost, odslikavaju istinito stanje u slučaju tragične smrti Davida Dragičevića. 

Govedarica je rekao da, nažalost, nije promijenio svoje ranije izrečeno uvjerenje da je David ubijen. 

"Očigledno je da imamo pritiske na pravosuđe i iskreno vjerujem da Okružno tužilaštvo u Banjaluci može da im se odupre", rekao je Govedarica i dodao da je neko htio da ubrza raspravu o pomenutom izvještaju.