Kako stranke stoje po izbornim jedinicama?

Predizborna istraživanja u Srpskoj - SNSD u prednosti

  • 15.07.2018. 19:14

SNSD ima najveću podršku građana u sedam od devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu Republike Srpske. To je pokazalo najnovije istraživanje izbornih stavova, u kojem je učestovalo više od pet hiljada ispitanika u Republici Srpskoj.

U prijedorskoj regiji, ta stranka imala bi podršku 33 odsto ispitanih birača, a isto toliko i u Zvorniku. U izbornoj jedinici tri, u banjalučkoj regiji bi za SNSD, po podacima iz istraživanja, glasalo 34,5 odsto, u Doboju 35, a u Derventi 41,5 odsto ispitanih birača. 

Najveću podršku ta stranka ima u izbornoj jedinici dva, područje Gradiške – 44,7 odsto ispitanih. SDS u prednosti je u dvije izborne jedinice – na području Bijeljine, i u izbornoj jedinici osam – Istočno Sarajevo, gdje bi, prema istraživanju, dobio jedan i po odsto više glasova ispitanih od SNSD-a.

Kada su u pitanju kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH, statistika je slična. U izbornoj jedinici jedan, podrška Miloradu Dodiku u odnosu na Mladena Ivanića veća je za 19 odsto. 

Na području Gradiške, u izbornoj jedinici dva, Dodik ima podršku 51, a Ivanić 19 odsto anketiranih građana. U banjalučkoj regiji, odnos je 41 naspram 35 odsto, u korist SNSD-ovog kandidata. 

Podrška Miloradu Dodiku u odnosu na Mladena Ivanića, na osnovu istraživanja, veća je i u Derventi, i to za 11 odsto. Za Dodika bi, i u izbornoj jedinici pet, Doboj, glasalo više birača. Slično je i u Zvorniku, u izbornoj jedinici sedam, gdje kandidata SNSD-a podržava šesnaest odsto ispitanika više nego kandidata Saveza za promjene. Na području Istočnog Sarajeva, u izbornoj jedinici osam, Milorad Dodik u dvoprocentnoj je prednosti nad Mladenom Ivanićem. Veća podrška Dodiku je i u Hercegovini – 23 odsto više u odnosu na kandidata SZP-a. Mladen Ivanić u prednosti je u jednoj izbornoj jedinici, u bijeljinskoj regiji.  

U trci za predsjednika Republike, podrška kandidatima ista je kao i za člana Predsjedništva BiH, osim u jednoj izbornoj jedinici. U prijedorskoj regiji, ime Željke Cvijanović zaokružilo bi 15 odsto više ispitanih nego ime Vukote Govedarice. U izbornoj jedinici dva, Cvijanovićeva vodi sa 35 odsto podrške ispitanih građana. U banjalučkoj regiji, kandidat SNSD-a vodi sa pet odsto razlike u odnosu na kandidata Saveza za promjene. U izbornoj jedinici četiri, Derventa - Modriča, odnos je 43 naspram 38 odsto u korist Željke Cvijanović. U Doboju, Cvijanovićeva ima prednost od sedam odsto ispitanih građana. 

U Bijeljini vodi Vukota Govedarica, sa 13 odsto više. U izbornoj jedinici sedam, uz Cvijanovićevu je osam odsto ispitanih više nego uz Govedaricu. Jedina razlika u odnosu na kandidate za Predsjedništvu BiH je u Istočnom Sarajevu, jer u toj izbornoj jedinici, u trci za predsjednika, vodi Vukota Govedarica. Hercegovina je, na osnovu rezultata istraživanja, uz Željku Cvijanović, koja ima podršku veću od deset procenata u odnosu na Vukotu Govedaricu. 

Iako je istraživanje rađeno u svih devet izbornih jedinica u Srpskoj, izbori za predsjednika i člana Predsjedništva BiH funkcionišu po principu jedne izborne jedinice.