Pravoslavni vjernici proslavljaju Vaskrsenje Hristovo

  • 19.04.2020. 19:05

U svim pravoslavnim hramovima, nakon dva dana tišine, oglasila su se zvona i tako javila dolazak najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa.

Međutim, ove godine je, po prvi put, dočekan u drugačijem maniru. Cijeli svijet se suočava s najvećom pošasti današnjice, virusom korona. Tako su, kako bi se spriječilo širenje virusa, uvedene rigorozne mjere i u vrijeme praznika. Ipak, iako su preporuke takve bile, službe nisu u svim hramovima služene bez vjernika.

Uprkos zabrani kretanja, te apelu SPC da se mjere poštuju, nekoliko desetina vjernika je došlo u crkvu i tu dočekalo najveći hrišćanski praznik – Vaskrsenje Hristovo.

Na Vaskršnju liturgiju nisu otišli, a porodični ručak su servirali bez porodice za stolom. Milan i Snežana Branković iz Rakovačkih bara ovaj Vaskrs su dočekali sami. Navikli su da im je za praznike puna kuća, da se kod njih okupi čitava porodica. Ipak, kaže Milan, ako želimo sebi i svojoj djeci zdravlje, mjere se moraju poštovati. A, mada je izostala posjeta rođaka i prijatelja, domaćica se potrudila da praznična trpeza bude bogata. Tradicionalna hrana i običaji nisu izostavljeni, pa u domu Brankovića nije manjkalo praznične atmosfere.

"Ostali smo danas bez unučadi, kćeri i zeta, sina i snaje, ostali smo nas dvoje sami, ali i ovo će valjda vrijeme da prođe i biće opet kako je bilo do sada", rekao je Milan Branković, Rakovačke bare. 

"Neobično i tužno, nema ni u komšiluku, svi smo po svojim kućama, tiho. Imamo te dve male unučice, jedna je 13. mjesec, druga 7, a ova velika, ona nama i pomogne mnogo. Baš smo se čuli, video, sreća imamo bar eto to, video, pa možemo sa njima da se vidimo", istakla je Snežana Branković, Rakovačke bare.

Da proslave Vaskrs sa svojom porodicom, nisu mogli ni Dušanići. Virus korona ih je odvojio kilometrima daleko od svojih najbližih. Ovo je prvi put u 30 godina, koliko su u Njemačkoj, da za najveći hrišćanski praznik nisu u svom domu u Republici Srpskoj. 

Ipak, i tamo su se potrudili da ispoštuju sve običaje. Daleko od svoje kuće je i Goran Mitrović. U vrijeme korone zatekao se u Njemačkoj na privremenom radu, te je, kako ne bi rizikovao svoje i zdravlje svoje porodice, tamo i ostao. Tako je sestri i zetu pomogao u pripremi praznične trpeze.

"Nažalost, ne možemo biti sa svojom familijom, ali možemo se proveseliti za današnji praznik, pojesti koje jaje, naravno, tu će biti malo pića, meze, kako našem običaju dolikuje", naglasio je Goran Mitrović.

"Hristos vaskrse! - Vaistinu vaskrse! - Nismo u mogućnosti da budemo u našoj otadžbini. Zato smo danas ovdje zatvoreni u našem malom domu, skromnome i proslavljamo Uskrs ovako kako možemo", istakli su Mladen i Stana Dušanić, Vupertal.

Koliko god da im nedostaje rodni kraj, Dušanići i Mitrović poručuju da će sačekati neko bolje vrijeme za sastanak s porodicom. Brojne porodice su u ovo doba razdvojene. Rijetki su oni koji su na okupu. Ali, Dušanići kažu, gdje god bili, vjera je u srcu, a ovaj period je pravo vrijeme da pokažemo brigu prema najmilijima, izolujemo se i tako ih zaštitimo.  

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.