Situacija ide u prilog SNSD-u

Poznati kandidati za Dom naroda BiH i Vijeće naroda RS

  • 27.11.2018. 19:24

SDS-ov Mladen Bosić bi da se skući u Domu naroda bh Parlamenta, a lider te stranke, Vukota Govedarica u Vijeću naroda Republike Srpske. 

Iako se spekulisalo da bi Govedarica u Vijeću naroda volio da vidi Aleksandru Pandurević, SDS-ovci su na kraju odlučili da on pokuša da se domogne drugog zakonodavnog organa u Republici Srpskoj, mada je, za predsjednika jedne stranke, to pomalo neuobičajen potez.

Za delegata u Dom naroda PS BiH predložen je gospodin Bosić, a za delegata Vijeća naroda RS preložen sam ja, naravno konsenzusom. Zahvalan sam svim članovima Predsjedništva SDS-a na ukazanom povjerenju", kaže predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica.

Pet srpskih delegata u Domu naroda biraju svi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pošto opozicija ima sigurna 23 glasa, teško da mogu da se nadaju da će imati više od jednog delegata. Konce SDS-ovom Mladenu Bosiću mogao bi da pomrsi PDP, koji je kandidovao Mladena Ivanića, i to kao nosioca liste i za Dom naroda, ali i Vijeće naroda Republlike Srpske. PDP, sa devet poslanika, sam neće moći da izabere svog počasnog predsjednika, ali bi, uz podršku SDS-a, to bilo itekako moguće. U PDP-u ne kriju na čemu će insistirati.

Nama je i Glavni odbor zauzeo stav u tom pogledu. Nama je prioritet izbor našeg počasnog predsjednika Mladena Ivanića u Dom naroda Parlamenta BiH", kaže generalni sekretar PDP-a, Perica Bundalo.

SNSD-u matematika ide u prilog. U Domu naroda, uz glasove iz Ujedinjene Srpske, bivšeg dobojskog SDS-a, grupe okupljene oko Nedejka Čubrilovića i NDP-a, trebalo bi da imaju više nego dovoljno glasova za svoja tri delegata, a nije isključeno da će se izboriti i za četvrtog. 

Imena ne otkrivaju do samog kraja, a, između ostalog, pominju se Sredoje Nović i Dušanka Majkić, koja sa više od 15 hiljada glasova nije dobila poslanički mandat u Predstavničkom domu. 

Doduše, Majkićeva se više pominje kao kandidat za Vijeće naroda Republike Srpske. Ambiciozno su DNS-ovci Marka Pavića za Dom naroda predložili Dragutina Rodića, a prvi na listi za Vijeće naroda je Ognjen Tadić. Sa osam poslanika, koliko stranka Marka Pavića ima bez okupljenih oko Nedeljka Čubrilovića,  DNS će teško moći da se domogne mjesta u Domu naroda. 

Socijalisti će takođe imati svoje kandidate za Vijeće i Dom naroda mada, slično kao DNS, sa sedam sigurnih glasova, za Dom naroda nemaju mnogo šanse. Rok za podnošenje kandidatskih listi ističe sutra, a mandati se dijele nakon potvrđivanja u Centralnoj izbornoj komisiji. U prethodnom sazivu, nakon izbora, SNSD i SDS su u Domu naroda imali dva, a DNS jednog delegata.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм