Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske

Poziv starijima od 65 godina da se besplatno vakcinišu

  • 09.03.2021.17:11

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozvali su lica starija od 65 godina sa mjestom prebivališta u Republici Srpskoj da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv kovida 19.

"Pomenuta lica koja žele da ostvare mogućnost da se se kroz imunizaciju zaštite od kovida radi evidentiranja treba da se jave svojim timovima porodične medicine, počevši od četvrtka, 11. marta 2021. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Dodaje se da će timovi porodične medicine prikupljene podatke o licima zainteresovanim za vakcinaciju svrstati u kategorije lica od 65 do 74 godina, od 75 do 84 godina, te 85 godina i više, a vakcinacija će biti organizovana u nadležnom domu zdravlja, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Ministarstva navode da će vakcinacija za lica registrovana u privatnim timovima porodične medicine biti organizovana u domu zdravlja u gradu/opštini u kojem se privatna ambulanta nalazi, na način da privatna ambulanta porodične medicine prikupi podatke građana koji se shodno ovom pozivu prijave i dostavi ih nadležnom domu zdravlja.

"Očekuje se da domovi zdravlja prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u Republici Srpskoj, ali imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da će građani koji na ovaj način izraze interesovanje za vakcinaciju, u narednom periodu biti pozivani na vakcinaciju od strane nadležnog doma zdravlja.

"O svemu navedenom, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je dostavilo zvaničnu instrukciju domovima zdravlja i privatnim ambulantama porodične medicine u Republici Srpskoj", navedeno je u saopštenju.