Udruženje veterana službi bezbjednosti

Poziv poslanicima na jedinstven odgovor Ustavnom sudu BiH

  • 17.02.2020. 13:10

Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske pozvali su na jedinstvo u Narodnoj skupštini tokom pripreme i usvajanja stavova povodom antidejtonske odluke Ustavnog Suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

"Samo jedinstveni u odbrani naše otadžbine možemo uspjeti. Republika Srpska je naša otadžbina i mi druge nemamo zato je na vama da je odbranite svim raspoloživim političkim sredstvima", navedeno je u saopštenju Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, koje je potpisao predsjednik ove organizacije Goran Mačar.

U saopštenju se napominje da su veterani službi bezbjednosti i u istorijskim trenucima kada je bilo najteže prihvatali odluke o usvajanju i donošenju Ustava Srpske Republike BiH i Zakona o unutrašnjima poslovima.

"I tada smo stali u odbranu otadžbine i bili među prvima koji su te istorijske odluke naše Narodne skupštine sproveli. To nam daje za pravo da vam ponovo iskažemo povjerenje, podršku i uputimo zahtjev da i danas budete jedinstveni i ne dozvolite da nas podijele", navodi se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koju je predložila predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

U informaciji predsjednika Republike Srpske u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, navodi se da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 odsto.

"Nesprovodiva je odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske, jer bi takvom odlukom bila oduzeta teritorija Republike Srpske", navodi se u informaciji predsjednika Srpske dostavljenoj Narodnoj skupštini, koja bi trebalo da bude razmatrana na posebnoj sjednici zakazanoj danas za 15.00 časova.