Premijer Srpske obećava

Povećanja penzija i u narednoj godini

  • 11.09.2018. 19:41

Sljedeće godine penzije će ponovo biti povećane i to dva puta, poručuje premijer Srpske Željka Cvijanović.

Za januar je planirano redovno povećanje dok bi oko aprila, odnosno kada se podvuče crta na prvi kvartal godine, trebalo da bude naredno. O ciframa je rano govoriti, ali Željka Cvijanović obećava da svaki put kada bude višak novca, biće preusmjeren upravo ka penzionerima, kroz jednokratnu pomoć ili kao dodatno povećanje.

“Govorimo danas o tome da se najmanje 85 odsto sredstava prikupi po osnovu doprinosa, potrebnih za isplatu penzija. Ja kad sam došla na čelo Vlade negdje 65 odsto je bilo punjenje iz doprinosa i morali ste da intervenišete i upravo je to bio razlog što smo planirali sredstva na taj način, što smo prešli na trezor da bismo ustabilili sve to”, kaže Željka Cvijanović, premijer Srpske. 

Da je stvorena mogućnost za još jedno povećanje penzija, kaže i ministar Milenko Savanović. Vjeruje da je tako nešto moguće na osnovu toga što, kako kaže, ekonomija Srpske raste.

“Mi danas imamo stabilan penzioni sistem, mi danas imamo redovne isplate penzija. Mi smo za posljednjih pet godina imali povećanje penzija što redovno, što vanredno, od 19,5 procenata i neki dan smo imali određene dodatke”, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske. 

Predstavnici penzionera zadovoljni su i rezultatima dosadašnjih pregovora sa Vladom. Svako povećanje je, kažu, dobro došlo. A s obzirom na to da se zima približava, ono što im je za sada najpotrebnije, kažu, jeste pomoć u ogrevu.

“Mi još očekujemo i podršku oko rješavanja naših drugih inicijativa, a posebno oko priprema za zimu. Mnoge penzionerske porodice nemaju uvijek uslova da obezbijede za zimu drva. Nadamo se da ova naša državna preduzeća, koja dobro u ovoj godini posluju, da imaju dio koji daju državi da učestvuju u snabdijevanju ogrevom naših korisnika”, kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS. 

Jednokratna pomoć penzionerima stiže i ovog mjeseca nakon redovne isplate penzija. I to u iznosu od 30 do 150 maraka, zavisno od visine primanja.