Ažurirani podaci CIK-a

Povećana prednost Dodika, Cvijanovićeve i SNSD-a

  • 21.10.2018. 19:05

Ažurirani su podaci Centrlane izborne komisije o glasovima na opštim izborima održanim 7. oktobra, a odnose se na glasove dospjele poštom i glasove prikupljene izvan redovnih biračkih mjesta.

Milorad Dodik, u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH , dobio je skoro 4.800 glasova više od Mladen Ivanića pa je ukupna prednost povećana na 76 hiljada glasova. 

Željka Cvijanović je dobila oko pet hiljada glasova više od Vukote Govedarice, a ukupna prednost u trci za predsjednika Republike Srpske sada je oko 34 i po hiljade glasova. 

Najviše glasova dospjelih poštom i izvan redovnih biračkih mjesta osvojio je SNSD i za Narodnu skupštinu Republike Srpske i za Parlamentarnu skupštinu BiH.

SNSD je poštom za Narodnu skupštinu Srpske dobio novih oko šest hiljada glasova, a odmah iza njih su Kolaicija Zajedno za BiH sa četiri i po i Proevropski blok, sa blizu tri hiljade glasova. 

Oko dvije hiljade glasova dobili su SDS, socijalisti i DNS, a PDP duplo manje od toga. Kao i u prethodnim slučajevima, ni u Narodnoj skupštini RS ovi glasovi neće bitnije uticati na konačni raspored snaga.

Za Parlamentarnu skupštinu BiH SNSD dobio je, nešto više od devet hiljada, a na drugom mjestu je SDA, koja je osvojila blizu 4.500 glasova. Slijede za tim SDP, SDS, DNS i PDP, ali to nije bitnije uticalo na konačni zbir, po kojem je SNSD ukupno osvovjio blizu 40 odsto glasova.