Novi Grad

Povećan broj migranata, ali nema krivičnih djela

  • 06.11.2018. 11:49

Nakon odluke Vlade Unsko-sanskog kantona o zabrani ulaska migrantima na teritoriju ovog kantona, evidentno je da je povećan broj migranata koji prolaze teritorijom opštine Novi Grad, a za sada nisu zabilježeni prekršaji ili krivična djela čiji su počinioci migranti, zaključeno je danas na sjednici opštinskog Foruma za bezbjednost.

Komandir Policijske stanice Novi Grad Dragan Trivanović rekao je da je od početka godine do kraja oktobra evidentirano 159 migranata od kojih je 90 lica predato Graničnoj policiji BiH jer nisu imali dokumenta o prebivalištu u BiH. 

"Policijska stanica Novi Grad svakodnevno preduzima aktivnosti kontrole i evidencije lica koja prolaze kroz Novi Grad. Građani nemaju razloga za zabrinutost", izjavio je Trivanović novinarima nakon sjednice Foruma za bezbjednost. 

Prema njegovim riječima, u skladu sa smjernicama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijska uprava Prijedor preduzima mjere s ciljem očuvanja bezjednosti građana. 

On je dodao da migranti nemaju želju da ostanu na teritoriji ove opštine, već imaju namjeru da pređu na teritoriju zemalja EU. 

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je bezbjednosna situacija na području ove lokalne zajednice dobra i da do sada nije bilo ekscesa, krivičnih, niti prekršajnih djela koja su počinili migranti. 

"Policijska stanica Novi Grad ima podršku opštine i mi ćemo u svom domenu pomoći u aktivnostima koje se tiču bezbjednosti. Danas smo još jednom podvukli da opština Novi Grad nema resursa za smještaj migranata već da moramo uputiti inicijativu nadležnim institucijama Republike Srpske i BiH, da se kriza, koja se može očekivati u zimskom periodu, ne odrazi na Novi Grad", rekao je Drljača. 

On je naveo da je danas dogovoreno da se preduzmu mjere bezbjednosti u zonama škola s obzirom da je riječ o novoj bezbjednosno rizičnoj situaciji. 

"Ipak, moramo da pomognemo tim ljudima da bezbjedno prođu kroz Novi Grad i, naravno, da se ne zadržavaju. Migranti sada nisu više samo uz magistralni put Novi Grad-Bihać, već je njihovo prisustvo evidentirano na širem području, uključujući i regionalne puteve. Zatražićemo od građana da dojave Policijskoj stanici Novi Grad ukoliko primijete migrante mimo magistalnog puta Novi Grad - Bihać", dodao je on. 

Drljača kaže da je realna procjena da je zbog zatvorene granice za ulazak migranata u Hrvatsku i odluke Vlade Unsko-sanskog kantona, Novi Grad prva opština koja ima ozbiljan problem. 

"U slučaju da se ovakva situacija nastavi, ukoliko broj migranata bude prekomjeran, mi smo razmišljanja da od nadležnih institucija tražimo da i mi zatvorimo granice opštine za ulazak migranata, ukoliko državni organi ne riješe ovaj problem", rekao je on. 

Drljača je naveo da je kretanje migranata evidentirano dolinom rijeke Vojskove u širem području uz magistralni put Novi Grad-Bihać, ali da policiji nije prijavljeno da su se smjestili u napuštene stambene objekte.