Virus korona

Potvrđen četvrti slučaj zaraze u Bijeljini

  • 27.03.2020. 12:54

U Bijeljini je danas potvrđen četvrti slučaj zaraze virusom korona, a riječ je o mlađem muškarcu koji je bio u kontaktu sa prvozaraženim, saopšteno je nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Svi zaraženi ovim virusom biće smješteni u Dom učenika - karantin koji je pripremljen za boravak ovih lica, a za koji je odgovoran Dom zdravlja Bijeljina.

"Odlučili smo da ih popodne smjestimo u Dom učenika, a pored njih u Bijeljini ima još 1.217 lica koja su pod nadzorom u kućnoj izolaciji. Imamo i kućni karantin za 57 lica koja se strogo kontrolišu", rekao je gradonačelnik Bijeljine i šef Štaba za vanredne situacija Mićo Mićić.

On je naveo da je na graničnom prelazu Rača od juče prešlo 201 vozilo, od kojih 178 kamiona i 13 putničkih, a na prelazu Pavlovića most devet vozila, od kojih osam kamiona i jedno putničko vozilo.

"Komunalna policija je izvršila 118 kontrola kućnih izolacija i utvrdila da četiri lica nisu nađena na adresi, a Policijska uprava je izdala četiri naloga za lica koja koja nisu poštovala ograničenje kretanja od 20.00 časova do 5.00 ujutro", rekao je Mićić novinarima.

On je dodao da je jednom licu policija izdala nalog zbog kršenjae samoizolacije.

Kol centar imao je 67 poziva, a volonteri su posjetili 21 osobu, od kojih većina traži pomoć u nabavci lijekova.

"U skladu sa ranijim dogovorom da se izvrši dezinfekcija svih ulaza zajednica etažnih vlasnika, do sada je dezinfikovan 191 ulaz, od 212 zahtjeva koji će danas biti dezinfikovani", rekao je Mićić.

On je naveo da još nije stiglo odobrenje za karantin u gradskoj kasarni, ali je sve spremno da već od sutra i tamo bude u funkciji.

"Odlučili smo danas da Domu zdravlja kupimo i jedno sanitetsko vozilo, neophodno u ovom periodu zbog povećanog obima posla", rekao je Mićić.

On je dodao da je trgovine na veliko mogu raditi, ali samo u službi snabdijevanja maloprodajnih objekata.

"Dogovorili smo se da za Rome koji su ugroženi obezbijedimo jedan broj paketa, ali prije svega da izvršimo dezinfekciju njihovih objekata i ulica, a večeras se nastavlja dezinfekcija grada, odnosno pranje svih ulica", rekao je Mićić.

On je naveo da se predložene mjere i naredbe Ministarstva poljoprivrede poštuju, te da je danas donesena odluka da će svih 15 mjesnih kancelarija, gdje ima više od 1.700 gazdinstava koja treba da uzmu podsticaje za regresirano gorivo, raditi svaki dan da bi se obavio ovaj posao.

"Imali smo i prijedlog da se za sve pčelare i poljoprivredne proizvođače starije od 65 godina nađe način da dobiju dozvolu za kretanje na svojim imanjima i pčelinjacima, uz poštivanje svih mjera zaštit", rekao je Mićić.

On je dodao da je Gradska uprava do sada podijelila 15.700 zaštitnih maski i obezbijedila više od 2.700 zaštitnih odijela i rukavice.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti Vračevi" Milica Lovrić rekla je da je epidemiološka situacija na području Semberije stabilna, iako je danas registrovan još jedan slučaj zaraze virusom korona.

"Kliničko stanje četiri zaražena lica je dobro i oni će danas biti upućeni u karantin u Domu učenika, a uzet je uzorak još od dva lica kod kojih postoji sumnja na infekciju i poslati su na analizu", rekla je Lovrićeva.

Ona je navela da Bolnica ima dovoljan broj testova, te naglasila da je sve spremno, svi uslovi za primjenu aparata za analizu testova, a ljekar i tehničar koji su bili na edukaciji spremni su za rad na aparatu koji bi trebalo da stigne za 15 dana.

"Finansijska sredstva za kupovinu pet monitora namijenjenih za intenzivnu njegu u karantinu su obezbijeđena, a juče smo pronašli i ljude koji će u Bijeljini moći da proizvode zaštitne maske za zdravstvene radnike koji će raditi sa najugroženijim pacijentima na intenzivnoj njezi karantina", rekla je Lovrićeva.

Ona je navela da su počeli radovi na staroj zgradi hirurgije kako bi se i ovaj prostor uzeo u namjenu, a biće završen za desetak dana.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović rekao je da ova ustanova, osim redovnih aktivnosti, vodi stručni nadzor nad oboljelima koji su smješteni u Domu učenika.

On je podsjetio da je ovaj karantin u funkciji od danas.

Milovanović je najavio da će od sutra u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Bijeljina biti otvorena nova linija za psihosocijalnu podršku građanima, odnosno prije svega onima koji su u kućnoj samoizolaciji i u karantinima.

"Telefon na koji se građani mogu javljati je 055 415-260, a biće u funkciji radnim danima od 8.00 do 19.00 časova, a subotom i nedjeljom od 8.00 do 12.00 časova", rekao je Milovanović.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)