Pred odlazak u Beograd

Potrebno jedinstvo političkih stranaka iz Srpske za rješavanje političke krize

  • 20.09.2019. 19:07

Želimo da sačuvamo mir za srpski narod i u regionu - to je poruka predsjednika Srbije pred sutrašnji sastanak u Beogradu sa liderima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Očekuje jedinstvo vlasti i opozicije zbog sporne Deklaracije SDA ali i blokadi formiranja vlasti na nivou zajedničkih institucija. Jedinstvo je potrebno možda više nego ikad jer deklaracija udara direktno na Ustav i Dejtonski mirovni sporazum. 

"Ja ću sutra razgovarati sa predstavnicima svih značajnih političkih stranaka iz RS. Doći će i predsjednik Dodik ali i Mirko Šarović, Borenović i mnogi drugi i svi ćemo da razgovaramo o tome jer mi želimo da očuvamo mir za srpski narod, da se izborimo da imamo mir.  Ali je suština u tome da mi se čini da se komplikuju stvari u regionu i da je bolje ih rješavati nego ih ostavljati za neko buduće vrijeme jer u tom budućem vremenu mi se čini da jedna iskra može da napravi velike probleme za sve nas a ja se nadam da ih niko ne želi a siguran sam da ih Srbija ne želi", kaže Aleksandar Vučić, predsjednik republike Srbije.

Lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH za ATV kaže da je bitno da Srbija bude obaviještena o problemima u BiH. Važno je, kaže Dodik, da Republika Srpska pokaže institucionalnu snagu i da se postigne dogovor svih političkih partija.

"Važno je što će tu biti ... o tim važnim pitanjima. Važno je očuvati mir i stabilnost, važno je održati mogućnost dijaloga", kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH.

OFF
Sve političke partije iz Srpske moraju da budu jedinstvene u momentu ključnom za Republiku Srpsku, poručuje danas premijer Radovan Višković. Oglasio se i lider NDP-a, Dragan Čavić, koji kaže da je bitno da sutrašnji sastanak ne bude opterećen dnevnopolitičkih odnosima, nego da se nađe rješenje krize u kojoj se našla BiH. Predsjednik Socijalističke partije smatra da je sutrašnji sastanak naročito važan jer Srpska  ima namjeru da čuva trajne veze između Srba na ovim prostorima, a da je Deklaracija SDA nedvosmisleno usmjerena ka narušavanju odnosa među narodima u BiH.

"Mi smo pokrenuli inicijativu i na ovaj način predlažem da se pokrene strateški dijalog između Srba i Bošnjaka, zato što smatram da pitanje uređenja odnosa između Srba i Bošnjaka  najvažnije pitanje koje može da bude u funkciji stvaranja pravne stabilnosti u regionu", kaže Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Opozicija danas poručuje da je jedinstvo, bar kada je riječ o Deklaraciji SDA, zagarantovano. 

"Ja lično, ali i drugi predstavnici stranke su u više navrata iznijeli svoj jasan stav o ovom dokumentu koji je korak unazad. On je svakako po svom sadržaju neprihvatljiv i došao je u potpuno pogrešno vrijeme", kaže Mirko Šarović, predsjendik SDS-a.

"Samo Ustavom predviđena i definisana BiH ima smisla. Ko kakve vlažne snove sanja i ima, jao, pa znate kako me to zanima. Dakle, uvijek mora da dođe u Skupštinu, mora da dođe u Parlament. Gdje god je PDP dobiće žestok odgovor na sve što je u skaldu sa interesima Republike Srpske", kaže Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a.

Oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH. I Željko Komšić ima očekivanja od sutrašnjeg sastanka u Beogradu. 

"Ja se nadam da će gospodin Vučić, a rekao bih čak i da očekujem to od njega i poprilično sam siguran da će biti mudriji od naših ovdje političara kada je riječ o tom sastanku", kaže Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Formiranje Republike BiH, koje je zacrtano u Deklaraciji SDA, sve političke partije u Republici Srpskoj smatraju antiustavnim i antidejtonskim činom. Deklaracija, između ostalog, predviđa i uspostavljanje "bosanskog jezika".

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм