Ana Brnabić

Potrebni hrabrost i mudrost da naš narod ne živi kako ga vjetrovi nose VIDEO

  • 09.01.2019. 15:24

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na svečanoj akademiji, koja se povodom Dana Republike - 9. januara održava u Banjaluci, da je potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da srpski narod ne bi živio kako ga vjetrovi nose, nego kako sam želi da živi u miru, stabilnosti, slobodi i nezavisan u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

Poželivši u ime Vlade i u ime Srbije srećan Dan Republike, Brnabićeva je podsjetila na, kako je istakla, veliku istinu koju je prije više od 100 godina rekao srpski političar i predsjednik Vlade Srbije Stojan Novaković. 

"On je rekao da `život narodni ne sme da teče kako ga nose vetrovi`. Na ovim našim prostorima ti vetrovi i sa Istoka i sa Zapada su uvek bili posebno snažni, nikada naivni i nekako su se baš ovde uvek sudarali i prelamali. Za nas danas nema bolje opomene od ove rečenice i od naše prošlosti", naglasila je Brnabićeva. 

Ona je napomenula da kakvi god vjetrovi bili na ovim prostorima, građanima su potrebni mir, stabilnost, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese. 

"To je na ovim prostorima, takođe, uvek bilo posebno teško. I danas živimo u veoma kompleksnim vremenima kada je opet potrebno pažnju pokloniti Novakovićevoj rečenici i kada nam zajedno treba mnogo političke mudrosti i hrabrosti da naš narod ne bi živeo kako ga vetrovi nose, nego kako sam želi i treba da živi", kaže Brnabićeva. 

Predsjednik Vlade Srbije je istakla da sadašnjost pokazuje da je moguće biti razdvojen granicama, a ostati nerazdjeljiv i jedinstven u zajedničkom pokušaju da posljedice teške prošlosti što uspješnije i brže budu iscijeljene i stvoreni uslovi za miran i normalan zajednički život u ovom dijelu Evrope. 

"Samo mir i stabilnost će omogućiti da u budućnosti u celom našem regionu svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost i veru, žive slobodnije, srećnije i zaklonjenije od svih vetrova. Upravo sa tim ciljem i zbog našeg zajedničkog interesa, Srbija će mudro i strpljivo poštovati svoje međunarodne obaveze, ovde prvenstveno mislim na Dejtonski mirovni sporazum, ne gubeći pritom osećaj za neophodnu meru pravde, nezavisnosti i slobode koju vi ovde u Republici Srpskoj uživate", istakla je Brnabićeva. 

Za razliku od nekih, poručila je ona, za Srbiju su važni istorijski dogovori. 

"Međunarodno pravo za nas nije samo mrtvo slovo na papiru i nije nam teško i nikada nam neće biti teško da, poštujući druge, ostanemo verni samima sebi i onom što smo nasledili iz prethodnih vremena", rekla je Brnabićeva. 

Prema njenim riječima, Srbija će poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu tri konstitutivna naroda u BiH, ali će uvijek posebno brinuti za građane Srpske. 

"To je sasvim prirodno. Naša ljubav i briga prema Republici Srpskoj ne znači mržnju i nebrigu prema BiH niti će ikada to značiti. Naprotiv, čini mi se da mostovi i putevi koje gradimo ka Srpskoj jesu mostovi i putevi i prema BiH. Vlada Srbije će nastaviti da gradi nove i osnažuje postojeće", naglasila je predsjednik Vlade Srbije. 

Ona je dodala da će se posebno baviti osnaživanjem specijalnih veza između Srpske i Srbije kroz jačanje saradnje u oblasti kulture i obrazovanja. 

"Nadam se da su prošla vremena u kojima su ministarstva sile bila ministarstva vojske i policije. U 21. veku ministarstva sile za pametne zemlje su ministarstva obrazovanja i kulture. Ovakav pristup je jedna od dragocenih nasleđenih tekovina našeg časnog puta kroz istoriju koji su utabali Dositej Obradović i Vuk Karadžić, a ojačali Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković", rekla je Brnabićeva. 

Ističući da su ponosni na te tekovine, Brnabićeva je zaključila da će Srbija na njima i na konkretnoj podršci projektima koji znače kvalitetniji život građana u Republici Srpskoj bazirati odnos prema Srpskoj, a on će značiti podržavanje, pomaganje i osnaživanje.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.