Staša Košarac

Potreban pogon za preradu voća i povrća u Gradišci

  • 10.02.2020. 19:17

Oko 20 miliona litara mlijeka godišnje, 5.500 tona voća, tri mliona kilograma pilećeg mesa, najveći proizvođač jabuka i tapaciranog namještaja - sve to je Gradiška.

Kao takva zaslužuje da njeni poljoprivredni i privredni potencijali, kako i činjenica da graniči sa EU, budu bolje iskorišćeni. Na tom putu imaće pomoć ministarstv spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH poručio je ministar Staša Košarac na sastanku Zoranu Adžiću, gradonačelniku Gradiške. 

Jedna od tema je bila i da se u Gradišci, kao lokalnoj zajednici na granici sa EU, pokrene procedura otvaranja slobodne ekonomske zone.

"Neophodna mjera koju ćemo u narednim danima i mjesecima zajedno sa lokalnom upravom raditi je definitivno treba istaći činjenicu da su to značajni kapaciteti u BiH, s jedne strane, i s druge strane što trebamo omogućiti zaštitu domaće proizvodnje kroz upravo tu vrstu prerade, kako bi prerađivači mogli da otkupljuju od primarnih proizvođača, da imaju stabilan proizvod koji mogu da plasiraju u zemlje EU. Slobodne ekonomske zone jesu u našoj nadležnosti i ljudi koji se bave tim pitanjem će biti u potpunosti na usluzi gradu Gradiška kad je to u pitanju", rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.  

"Dobili smo niz inforamcija od ministra Košarca po pitanju mogućih saradnji gradske uprave grada Gradiška sa Evropskom komisijom unapređenja poljoprivredne proizvodnje, načina kako da se obezbjedi ono što je najinteresantnije za naše poljoprivrede proizvođače, a to je da obezbjedimo plasman poljoprivrednih proizvoda prije svega voća i povrća", istakao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Ministar Košarac obišao je i novi carisnki terminal na autoputu Banja Luka - Gradiška. Posebno su se novom opremom pohvalili u graničnoj veterinarskoj službi.

"Osim Rače i Bijače, koji imaju manji kapacitet ovo jeste važna tačka za spoljnotrgovinski promet roba životinjskog porijekla sa zemljama EU i iz tog razloga moramo imati potpuno razvijene kapacitete u skaldu sa evropskim standardima", naglasio je Košarac. 

"Imamo prostorije za istovar jedne pošiljke živih životinja krupne stoke, goveda, konja, malih preživara i kućnih ljubamaca. Imamao prostor da možemo isotvariti isto tako jendnu pošiljku smrznute robe"; rekao je Ljubomir Kalaba, direktor kancelarije za veterinarstvo BiH. 

Prioritet u radu će mi biti da zaštitimo domaće poljoprivredne proizvođače i omogućimo plasman njihovih proizvoda na tržišta poput EU, Kine i Rusije, rekao je ministar Košarac poslije sastanka sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske dostavilo je upitnik za izvoz crvenog mesa za zemlje EU, a sutra će dostaviti upitnik za Kinu. 

Nudimo kvalitetnije proizvode od uvoznih, ali sa prevelikim uvozom, opterećenjima koja imamo, manjim ulaganjima i podsticajima ne možemo se nositi sa evropskom konkurencijom - tu trebamo pomoć Ministarstva spoljne trgovine, poručili su poljoprivrednici. 

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.