Željka Cvijanović

Potreban ozbiljan pristup migrantskoj krizi

16:26, 08.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Ribniku da očekuje da se što prije formiraju institucije BiH kako bi se neko konačno počeo ozbiljno baviti problemom migranata u saradnji sa entitetskim vlastima i lokalnim zajednicama.

Cvijanovićeva je u vezi sa najavama o velikom proljećnom talasu migranata u BiH i njegovom negativnom uticaju na bezbjednost rekla novinarima da je problem što BiH i dalje ne raspolaže egzaktnim podacima o tome koliko je migranata ušlo u zemlju.

"Mnogo je tu otvorenih pitanja. Plašim se zbog toga i mi kao republička vlast moramo da se nosimo s tim problemom, iako on nije u našoj nadležnosti. Cijenim da bi na proljeće i nakon toga moglo biti još više problema. Takođe, izražavam apsolutnu podršku zaključcima Vlade Srpske da nema mogućnosti da se ovdje migranti smještaju i da o njima brinemo jer imamo dovoljno svojih problema", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da u vezi sa migracijama postoje i zdravstveni rizici, ali i socijalni, odnosno šta raditi sa tim ljudima koji su blokirani u BiH na putu prema zapadnoj Evropi.

"Problem je kako da ih tretirate, hranite, smještate, omogućavate da ne postanu izvor nekih zaraznih i ne znam kakvih bolesti. Sve su to ozbiljni problemi i prosto se, čini mi se, pred tim zatvaraju oči", rekla je Cvijanovićeva.