Milorad Dodik u Beču

Potpisati sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata

  • 24.09.2018. 16:17

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beču da je cilj da što prije vlade Srpske i Austrije potpišu sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata.

"Austrijsko ministarstvo za infrastrukturu i Vlada Srpske će izučiti obim sporazuma i vjerujem da ćemo ga potpisati što prije", rekao je Dodik za RTRS, nakon sastanka sa vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom. 

On je podsjetio da je prijateljstvo sa Štraheom dugogodišnje i da dijele zajedničke vrijednosti i odgovore na političke izazove. 

"Zahvalan sam za svu pomoć i razumijevanje Austrije. To je danas daleko lakše jer je naš prijatelj Štrahe vicekancelar. Austrija vodi uravnoteženu, racionalnu i realnu politiku, koja pomaže da se bolje razumiju i shvate naši odnosi. U tom pogledu ćemo nastaviti da sarađujemo", kaže Dodik. 

Prema njegovim riječima, politika Austrije jeste politika stabilizacije i mira. 

"Ono što mi razumijemo jeste jačanje državnih kompetencija Austrije da bi bila zaštićena granica i jačala ekonomija. To je ono što i mi želimo i razgovarali smo o migranskoj krizi koja je u fokusu BiH. Iskustva koja je imala Austrija su za nas veoma bitna i vidimo da je koncept koji je primijenila sa novom vladom veoma uspješan i mi ćemo pratiti takva kretanja", naveo je predsjednik Srpske. 

Štrahe je naveo da EU mora podržati zemlje Balkana kada je riječ o rješavanju migrantske krize. 

"LJude koji žele da šire radikalizam moramo zajednički protjerati. Opasnost vreba, jer znamo da su bili teroristički napadi u Evropi i to moramo zajednički spriječiti", kaže Štrahe. 

Na sastanku je razgovarano i o izborima za Evropski parlament koji će biti održani sljedeće godine, a koji će, prema Štraheovim riječima, označiti prekretnicu u evropskoj politici, jer, kako smatra, više ne mogu da prođu politike francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Angele Merkel. 

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus, kojem je Dodik zahvalio za saradnju i pažnju.