Izdvojeno 123.200 KM

Potpisani ugovori o sufinansiranju projekata u osam opština

  • 22.01.2020. 18:44

Projekte osam opština sufinansiraće Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Ovo je ozvaničeno i stavljanjem parafa na ugovore ukupno vrijedne 134.200 KM. Neophodna sredstva stigla su i u opštine Kalinovik i Šamac. Kažu, ovo je za njih od velikog značaja. Pomoći će razvoju njihovih opština. Jedni će uložiti u turizam, a drugi u sanaciju gradske biblioteke.

“Druga faza "Via dinarika" unapređenje turističke usluge i ponude na području opštine Kalinovik. Naš sufinansirajući dio opštine Kalinovik je bio 40.000, a iz ovih sredstava od Vlade 25.000 KM, a priliv prihoda po tom osnovu iz drugih izvora je 51.500 KM”, kaže načelnik opštine Kalinovik, Mileva Komlenović.

“20.000 KM od strane Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Dakle, pored toga što se želim zahvaliti resornom Ministarstvu i Vladi Republike Srpske, želim naglasiti zaista značaj ovih sredstava koja se dijele nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u Republici Srpskoj s aspekta da postoje mnogi projekti na kojim lokalne zajednice mogu da učestvuju, ali ponekad u našim lokalnim budžetima nedostaje sredstava da učesvujemo u svim tim projektima”, kaže načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević.

Potpisivanjem ovih ugovora, završeno je sufinansiranje projekata za nerazvijene i izrazito nerazvijene lokalne zajednice, kažu u Ministarstvu. Za ovo je u prošloj godini u budžetu obezbijeđeno 300.000 KM.

“Na onih 300.000 koje je Vlada investirala, privukli smo 2 miliona 27 hiljada KM investicija u izrazito nerazvijene opštine, što, prije svega, od najvećeg značaja. Mi ovu priču nastavljamo i u 2020. godini”, kaže ministar uprave i lokalne samouprave, Lejla Rešić.

Danas su ugovore potpisali i načelnici opština Osmaci, Lopare, Novo Goražde, Pelagićevo, Jezero i Berkovići. Prošle godine je sufinansirano 18 projekata.