Od Banjaluke do Prijedora

Potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad FOTO

  • 13.12.2018. 11:24

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kompanije "Šandong Internešnal" Јang Sju potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, prva faza projekta od Banjaluke do Prijedora.

"Današnji ugovor je realizacija razgovora vođenih više od tri godine", rekao je Trninić navodeći da je ovo prvi put da se radi takav projekat.

Generalni direktor  kompanije "Šandong Internešnal"  rekao je da je ugovor potpisan u Banjaluci primjer uzajamne koristi te da su potrebne dvije godine pripremnih radova i tri godine izgradnje. Naveo je i da će se truditi da skrate predviđene rokove. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ime Rs zahvalio se kineskoj kompaniji navodeći da je riječ o jednoj od najboljih kompanija iz Kine.
Dodik je rekao i da očečuke i da će kineski partneri biti efikasni.
 

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost auto-puta, plaćati 32,5 miliona evra godišnje naknade, a kako je planirano, taj će novac biti obezbijeđen od putarine.