Vjekoslav Petričević u Moskvi

Potpisan sporazum o saradnji sa korporacijom "Rosteks"

  • 27.08.2019.18:05

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević danas je, u ime Vlade Republike Srpske, u Moskvi potpisao sporazum o saradnji u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija sa ruskom državnom korporacijom "Rosteks".

Petričević je istakao da je cilj uspostavljanje snažnih veza i saradnje, privlačenje novih investicaja i implementacija zajedničkih projekata. 

On je naveo da je ruska kompanije "Rosteks" osnovana 2007. godine, te da se bavi proizvodnjom i izvozom visokotehnoloških industrijskih proizvoda za civilne i vojne namjene. 

"Fokus nam je sada na saradnji iz oblasti namjenske industrije, ali su osim toga ruske kompanije zainteresovane i za saradnju na civilnom programu", rekao je Petričević. 

On je dodao da je delegaciju "Rosteksa" pozvao na uzvratnu posjetu Republici Srpskoj na jesen, kako bi razgovarali o novim aktivnostima koje se zajednički mogu ostvariti kada je riječ o civilnom sketoru. 

Kompanije "Rosteks" sastoji se iz više od 700 vojnih organizacija koje su trenutno dio 11 holding kompanija koje rade u vojno-industrijskom kompleksu i tri holding kompanije, koje su dio civilne industrije. 

Portfolio "Rosteksa" uključuje dobro poznate brendove kao što su "AVTOVAZ", "KAMAZ", "Koncern Kalašnjikov", "Ruski helekopteri", "VSMPO AVISMA", "UralVagonZavod". 

Petričević je rekao i da je u okviru radne posjete Moskvi sa predstavnicima kompanija iz Republike Srpske prisustvovao otvaranju Međunarodnog vazduhoplovnoh samita "MAKS 2019". 

"Kontakti koje smo uspostavili sa ruskim kompanijama će omogućiti razmjenu iskustava, razmjenu osoblja, zajednički dizajn, proizvodnju i implementaciju visokotehnoloških dobara i usluga", rekao je Petričević. 

Međunarodni vazduhoplovni samit "MAKS 2019" održava se od 27. do 29. avgusta u Moskvi.