Vrijednost projekta oko 500 miliona evra

Potpisan sporazum o izgradnji kaskada srednjih hidroelektrana na Vrbasu

  • 14.09.2018. 19:13

Sporazum o saradnji za izgradnju kaskada srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas našao se danas na stolu pred ministrom industrije, energetike i rudarstva Srpske Petra Đokića i generalnog direktora kompanije “Rakurs-inženjering” iz Sankt Peterburga Leonida Černigovog.

 Na dokument je stavljen potpis za izgradnju četiri kaskadne hidroelektrane, koje su, tvrde iz ovog  resora, važne za razvoj energetskog sektora Srpske. Ukupna vrijednost projekta se procjenjuje na 500 miliona evra.

“Radi se o hidroelektranama Trn, Laktaši, Kosjerovo i Razboj. Svaka od elektrana bi trebala da ima instalisanu snagu od 21.4 megavata, što je ukupno negdje oko 86 megavata instalisane snage. Obzirom da se radi o kaskadnim elektranama, tako se od jedne do druge mijenja i režim vode i potreba uređenja obale i svi drugi radovi", rekao je Đokić.

Da dobro poznaje hidropotencijal Vrbasa, tvrdi i Černigov. Kaže, spremni su da urade neophodne analize i razmotre mogućnost pronalaska investitora za ovaj projekat, a nije isključeno učestvovanje i ruskog eksportnog centra.
 
“Drugi dio ovoga sporazuma, koji je danas potpisan, tiče se i inovacionih tehnologija koje se nalaze i u posjedu su naše kompanije u oblasti povišenja efektivnosti hidroelektrana energetski, ali i obezbjeđenje njihovog bezbjednosnog rada", rekao je Leonid Černigov, generalni direktor kompanije “Rakurs-inženjering” iz Sankt Peterburga.

Ovaj projekat će omogućiti angažman 1.000 radnika. Saradnja je dogovorena prije dva mjeseca, a danas je i ozvaničena. Potpisivanju su prisustvovali i predsjednik Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.