Banjaluka

Potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u pravosuđu

  • 19.08.2019. 13:38

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović danas su u Banjaluci potpisali Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u republičkim institucijama pravosuđa.

Radi dodatne zaštite zdravlja zaposlenih u ugovoru je dodat novi član 33, prema kojem je propisana obaveza poslodavca da, prilikom predlaganja budžeta, vodi računa o potrebi obezbjeđenja sredstava za redovni godišnji sistematski pregled zaposlenih, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Republike Srpske. 

Posebnim kolektivnim ugovorom za oblast pravosuđa uređuju se prava, obaveze i odgovornosti koji proističu iz rada i po osnovu rada zaposlenih u sudovima, tužilaštvima, Pravobranilaštvu, kazneno-popravnim ustanovama, Sudskoj policiji, te Centru za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj. 

Potpisivanje ugovora rezultat je višemjesečnih pregovora resornog ministarstva i granskog sindikata i njime se definišu veća prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova koji su utvrđeni zakonom, a koja se odnose na zaposlene u institucijama pravosuđa Republike Srpske. 

Ugovor je sačinjen u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i Odlukom Vlade o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, i u njemu su prava zaposlenih u pravosuđu definisana na istom nivou kao što će biti i u potpisanim posebnim kolektivnim ugovorima u drugim oblastima. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.